IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката на пилотите на Eurowings засяга приблизително всеки втори полет

Пилотите на Eurowings Deutschland ще стачкуват в четвъртък в продължение на 24 часа 

15:39 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Планираната за този четвъртък целодневна стачка на синдиката на пилотите Vereinigung Cockpit (VC) се очаква да парализира всеки втори полет на Eurowings Deutschland. Така ще бъдат засегнати около 30 000 пътници, предава DPA. 

Въпреки това дъщерното дружество на Lufthansa ще направи всичко възможно, за да сведе до минимум въздействието на стачните мерки върху пътниците, съобщи авиокомпанията в сряда. Призивът за стачка ще засегне само полетите, изпълнявани от Eurowings Deutschland, но не и тези, изпълнявани от Eurowings Europe.

Авиокомпанията очаква да може да изпълнява „около половината от обичайната си програма за полети". В съобщението се казва, че концернът може да се обърне и към партньорите си от концерна Lufthansa. Пътниците са помолени да се информират непрекъснато за състоянието на полета си на уебсайта на компанията или чрез приложението за клиенти на Eurowings. Пътниците, чийто полет е отменен поради стачката, трябва да бъдат информирани за алтернативен транспорт най-късно до сряда следобед, се казва в изявлението.

Във вторник профсъюзът на пилотите Vereinigung Cockpit обяви, че преговорите за колективния трудов договор в дъщерното дружество на Lufthansa са се провалили. А от своя страна Eurowings разкритикува обявената стачка като непропорционална и безотговорна.

VC е загрижена за по-добрите условия на труд. Основното изискване е да се облекчи тежестта върху служителите, например чрез намаляване на максималното време за дежурство и увеличаване на периодите за почивка. От 2015 г. насам тук не са правени корекции. В същото време работното натоварване се е увеличило значително, обясняват от профсъюза.

HR директорът на Eurowings Кай Дуве нарече исканията „прекомерни във време, когато милиони хора се страхуват от студената зима и следващата сметка за отопление" и опасни за бъдещата жизнеспособност на полетите и работните места. „Исканията ще направят невъзможни 20% от полетите ни и по този начин ще застрашат бъдещата жизнеспособност на авиокомпанията и нейните служители", предупреди мениджърът. Eurowings вече предлагала условия на труд, които са едни от най-добрите сред сравнимите европейски авиокомпании, пояснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още