IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тол системата очаква около 800 млн. лв. приходи за 2023 г.

Очаква се през следващите години постъпленията да стигнат 1 млрд. лева на година, каквито бяха и заявките в началото

14:40 | 20.10.22 г. 6
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Очакваните приходи от пътни такси за 2023 г. са около 770-820 млн. лв. Това съобщи директорът на тол системата Георги Темелков. Той добави, че около 2/3 от общите приходи следва да се генерират от тежкотоварния трафик, каквито са практиките в Европейския съюз (ЕС).

От 1 януари следващата година е заложено намаление на цените на винетките с около 10% и увеличение на тол ставките с 50%, добави Темелков по време на кръгла маса на тема „Две години тол система – плюсове и минуси. Ускоряване развитието и изграждането на автомагистралите в България чрез публично-частно партньорство. Необходими промени в политиката на таксуване.“

Дискусията е под патронажа на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, предава БТА.

Темелков изрази надежда, че през следващите години тол системата ще достигне приходи от 1 млрд. лева на година, каквито бяха и заявките при нейното създаване. 

„Идеята на тол системата беше всяка стотинка от нея да бъде използвана за изграждане на пътната мрежа“, каза инж. Иво Иванов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той допълни, че модернизирането и развитието на пътната инфраструктура през периода 2014-2020 г. е било силно ограничено в бюджета, който е бил в размер на 250 млн. лв. 

По анализ на Световната банка, за да достигнем 10% ремонти по републиканската пътна мрежа за рехабилитация, поддръжка и почистване през зимата, е нужен бюджет от 1,5 млрд. лв., заяви Иванов. По думите му по този начин ще се избяга от рязкото влошаване на компрометираните настилки и ще е възможно поддържането на пътната инфраструктура в едно добро състояние. Към 2020-2022 г. до момента с парите, които са отпуснати, сме достигнали 3 процента по анализа на Световната банка. Надяваме се 2023-2025 г. при осигурен бюджет от 1 милиард лева да достигнем тези 10%, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: Lemon's, Ситуацията, която обясняваш е силно преекспонирана от теб, нещо от сорта с мн шум и внушения за нищо. Така, да се опитам аз да ти обясня по просто нещата. Бил си без винетка и са те снимали. До тук добре, но издаденият ти електронен фиш връчен ли е или не връчен. Това лесно можеш да го провериш в системата на МВР. Ако не е връчен, както шумно ревеш, тогава той няма нормативна сила и нищо не могат да съберат от теб. Ако обаче е връчен, тоест осведомен си тогава ще си плащаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Lemon's
преди 1 година
винетка. Еднственият ти шанс е да те спрат и да ти кжат. Желая ти никога да не пропускаш срока за винетката, защото иначе се чувстваш ограбен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Lemon's
преди 1 година
До: SnaGi Неразбирам простотата ти, но ще ти го обясна бавно и просто за да разбереш тънкия момент на грабеж. Пропуснал си да си купиш винетка, снимат те не те уведомяват след една седмица пак те снимат, не те уведомяват след още една седмица пак те снимат пак не те уведомяват, че имаш глоби и това може да продължи до безкрай и ти да натрупаш за хиляди левове глоби без да знаеш. В този забързан свят е нормално, нещо да изпуснеш в срок и един месец пропуск да ти струва 1 000лв. глоби, че нямаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
SnaGi
преди 1 година
До: Lemon's, Разбойници са те, понеже са те снимали да шофираш без винетка, което е нарушение и подлежи на санкция. Аз само мога да адмирирам, че дадена структура работи добре и лови разбойници като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 1 година
НЕ КАРАМ КОЛА, ЗА да не съм подложен на рекет и изнудване.0 лева приход от мен. Умиргай бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Lemon's
преди 1 година
Пълни разбойници! Бях пропуснал датата за закупуване на винетки и веднага три снимки без да ме уведомят по какъвто и да е начин и след това, искат да платя три глоби и да си купя винетка.Така не става трябва да има уведомление за санкция, както е в съдебната система. Пладнешки грабеж на народа, а после се бият в гърдите колко пари са събрали, разбойници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още