IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичното метро ще бъде разширено до Студентски град

Приет е предварителният проект на ПУП за разширението на метрото, което ще включва три нови станции

14:39 | 25.07.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Столичното метро ще бъде разширено от метростанция „Витоша“ до Студентски град, след като Специализираният състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав е приел на свое заседание предварителния проект на подробен устройствен план за продължението на метрото. То ще включва три нови станции, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

„Това е още една стъпка към разширение на Софийското метро. За мен метрото винаги е било и остава един от най-важните проекти в моето управление. Освен осигуряването на финансиране гарантираме и готови трасета, за да може неговото развитие да продължи“, допълни Фандъкова.

Дължината на новото трасе е приблизително 3 км, като метростанциите по него са разположени на около километър една от друга. С проекта се предвиждат три нови метростанции – първата на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втората до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“ и третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“.

Разширяването на втората метролиния от метростанция “Витоша“ до метростанция “Студентски град“ цели да осигури бърза комуникационна връзка между центъра и южните територии на града квартал “Кръстова вада“, квартал „Витоша ВЕЦ Симеоново“, квартал “Витоша“ и Студентски град, една от най-натоварените зони в София.

Приемането на предварителния проект на ПУП е първата стъпка от процедурата по регулационното обезпечаване на новото разширение и резервирането на необходимия терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

Фандъкова припомни, че в момента се изгражда участък от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“ в район „Подуяне“. Строителството на участъка върви в срок и се очаква да бъде изпълнен в края на 2025 година. Предстои да започне строителството на една метростанция и интермодален терминал в "Обеля".

„Успяхме да осигурим съфинаниране от програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за участъка на метрото през Слатина, който беше изваден от Плана за възстановяване. Готово е трасето за разширението на метрото в ж.к „Люлин“ до „Околовръсния път“. Подготвя се и трасето на метрото от Бизнес парка до "Околовръстния път“, съобщи още Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още