IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокада на върха: летището в Сингапур загуби короната си на най-доброто в света

Международното летище "Хамад" в Доха оглави международната класация в годината, в която празнува 10-годишнината от откриването си

09:08 | 18.04.24 г.
Летище Чанги в Сингапур. Снимка: Bloomberg LP
Летище Чанги в Сингапур. Снимка: Bloomberg LP

Надпреварата за короната „най-доброто летище в света“ през последните години е състезание с два изразени фаворита – международното летище „Хамад“ в Доха и летище „Чанги“ в Сингапур, пише Bloomberg.

Тази година се стигна до рокада на върха, при която 12-кратният победител Сингапур отстъпи първото място на близкоизточния си конкурент при раздаването на наградите Skytrax World Airport Awards за 2024 г.

В силно представяне за Азия летище „Инчон“ в Сеул зае трето място и също така беше определено за най-доброто летище за семейства за 2024 г. Двете летища в Токио „Ханеда“ и „Нарита“ бяха поставени на съответно четвърта и пета позиция.

Летището в Хонконг отбелязва значителен скок с 22 позиции до 11-о място, след като градът се отърси от Covid-19 и броят на пътниците нарасна.

Отново летищата в САЩ останаха извън топ 20 в класацията, като най-високо поставеното летище „Такома“ в Сиатъл, отстъпи с шест места до 24-о.

Европа продължава да се представя силно. Летище „Шарл дьо Гол“ и летищата в Мюнхен, Цюрих и Истанбул заемат места в топ десет.

„Тази година международното летище „Хамад“ чества 10-годишнината от откриването си и за нас е истинска чест, че пътниците са гласували за нас като най-добро летище в света за трети път“, заяви главният изпълнителен директор на Qatar Airways Group Бадр Ал Меер.

Наградите Skytrax World Airport Awards се определят от допитване за задоволството на клиентите.

По-рано тази седмица международното летище „Хартсфийлд-Джаксън“ в Атланта беше определено за най-натовареното в света през 2023 г. от Международния съвет на летищата, съобщи CNBC. На второ място остана международното летище в Дубай, а на трето е международното летище Далас/Форт Уърт. Топ пет се допълва от летище „Хийтроу“ в Лондон и международното летище „Ханеда“ в Токио. Пътническият трафик на последното е нараснал с 55% миналата година спрямо 2022 г. и това му е помогнало да се изкачи от 16-о на пето място.

В десетката на най-натоварените летища в света миналата година попадат още международното летище в Денвър, летището в Истанбул, международното летище в Лос Анджелис, международното летище „О’Хара“ в Чикаго и международно летище „Индира Ганди“ в Делхи.

Летищата в света са обслужили 8,5 млрд. пътници миналата година, което е ръст с 27% спрямо 2022 г., но все още е с около 6% под нивата преди пандемията, сочат неокончателни данни на Международния съвет на летищата.

Топ 20 на най-добрите летища в света:

  1. „Хамад“ в Доха
  2. „Чанги“ в Сингапур
  3. „Инчон“ в Сеул
  4. „Ханеда“ в Токио
  5. „Нарита“ в Токио
  6. „Шарл дьо Гол“ в Париж
  7. Дубай
  8. Мюнхен
  9. Цюрих
  10. Истанбул
  11. Хонконг
  12. „Фиумичино“ в Рим
  13. Виена
  14. „Вантаа“ в Хелзинки
  15. „Барахас“ в Мадрид
  16. „Центрер“ в Нагоя
  17. Ванкувър
  18. Кансай
  19. Мелбърн
  20. Копенхаген
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още