IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Български пощи" ще предоставя универсалната пощенска услуга до 2030 г.

Дружеството трябва да гарантира качествено обслужване за всички потребители на достъпни цени, независимо дали живеят в централни или в труднодостъпни райони

19:36 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С пет години, до 2030 г., се удължава срокът, в който „Български пощи“ ЕАД ще продължи да извършва универсалната пощенска услуга, реши правителството. Промяната е предвидена в проекта за изменение на Закона за пощенските услуги, който е в изпълнение на плана за преструктуриране на дружеството, посочи пресцентърът на Министерския съвет.

Извършването на универсалната пощенска услуга беше възложено на „Български пощи“ ЕАД през 2010 г. за срок от 15 години. С предвидените промени се изпълнява изискването на Европейската комисия, държавата да гарантира, че дружеството „Български пощи“ ще предоставя услугата от общ икономически интерес за целия срок на действие на Плана за оздравяване.

Изискването е универсалната пощенска услуга да гарантира качествено обслужване за всички потребители на достъпни цени, независимо дали живеят в централни или в труднодостъпни райони.

Министрите от служебния кабинет приеха размерът на авансовите средства за компенсация на „Български пощи“ за предоставяне на универсалната пощенска услуга да е равен на одобрения бюджет за съответната година.

Проектозаконът предвижда дружеството да има правото да получава пълния размер на компенсацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още