fallback

Депутатите гласуваха да се обновяват военновременните запаси на армията

Правителството ще предоговори сроковете и количествата на оръжия и боеприпаси, а „Вазовските машиностроителни заводи” са готови да ги обновят при наличие на производствени възможности

17:00 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Депутатите одобриха проекта на решение за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси на Министерството на отбраната. То беше внесено от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ –„Демократична България“ и ДПС, предаде dnes.bg.

В решението е записано, че Министерският съвет трябва да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени.

Правителството ще предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси, са произведени в периода 70-те до 90 -те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, посочват депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в мотивите си в законопроекта.

Към момента боеприпасите, заделени като ведомствени военновременни запаси, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите.

Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили боеприпаси, друга, не по-малко важна цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси, се посочва сред аргументите за проекторешението.

На критиките на БСП и „Възраждане", че армията ни ще остане без боеприпаси, Христо Гаджев от ГЕРБ е категоричен, че това не е вярно и решението „не изпразва складовете на армията“.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обвини БСП и „Възраждане", че се опитват да правят внушения и напомни, че като наличност има боеприпаси от 70-те години, чийто жизнен цикъл е изтекъл те вече са опасни.

„Трябва да се освободим от тях. Това, което искаме е всички стари снаряди да се дадат на ВМЗ, а тази държавна фирма какво ще ги прави, може да каже Корнелия Нинова. ВМЗ има възможност да обнови снарядите в рамките на три годините", посочи депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 06.07.23 г.
fallback
Още от Индустрия виж още