IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите гласуваха да се обновяват военновременните запаси на армията

Правителството ще предоговори сроковете и количествата на оръжия и боеприпаси, а „Вазовските машиностроителни заводи” са готови да ги обновят при наличие на производствени възможности

17:00 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите одобриха проекта на решение за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси на Министерството на отбраната. То беше внесено от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ –„Демократична България“ и ДПС, предаде dnes.bg.

В решението е записано, че Министерският съвет трябва да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени.

Правителството ще предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи” договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси, са произведени в периода 70-те до 90 -те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, посочват депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в мотивите си в законопроекта.

Към момента боеприпасите, заделени като ведомствени военновременни запаси, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите.

Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили боеприпаси, друга, не по-малко важна цел на обновяването е и минимизиране на предпоставките за възникване на инциденти със сериозни последици, предизвикани от стари и неотговарящи на техническите изисквания боеприпаси, се посочва сред аргументите за проекторешението.

На критиките на БСП и „Възраждане", че армията ни ще остане без боеприпаси, Христо Гаджев от ГЕРБ е категоричен, че това не е вярно и решението „не изпразва складовете на армията“.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обвини БСП и „Възраждане", че се опитват да правят внушения и напомни, че като наличност има боеприпаси от 70-те години, чийто жизнен цикъл е изтекъл те вече са опасни.

„Трябва да се освободим от тях. Това, което искаме е всички стари снаряди да се дадат на ВМЗ, а тази държавна фирма какво ще ги прави, може да каже Корнелия Нинова. ВМЗ има възможност да обнови снарядите в рамките на три годините", посочи депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още