IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът от търговията на дребно през март расте с 0,3% на годишна база

Най-значителен ръст спрямо март миналата година има при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – с 8,6%

11:47 | 09.05.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

През март 2024 г. оборотът от търговията на дребно намалява с 0,6% спрямо предходния месец, сочат предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). В тях не се включва търговията с автомобили и мотоциклети.

Източник: НСИ Източник: НСИ

На годишна база оборотът нараства с 0,3%, сочат календарно изгладените данни.

Източник: НСИ Източник: НСИ

През март 2024 г. спрямо предходния месец е отчетено намаление на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 2,3%, с хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0,8%, и при автомобилните горива и смазочните материали – с 0,4%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, съществен спад е отчетен при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 4%, при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 3,8%, и при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 3,3%. Увеличение се наблюдава в търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1,3%.

На годишна база през март се отчита увеличение на оборота при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 8,6%. Регистрирано е намаление при автомобилните горива и смазочните материали – с 15,5%, докато търговията с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) запазва нивото си от предходната година.

В търговията на дребно с нехранителни стоки (без автомобилни горива и смазочни материали), значителен ръст е отчетен при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 22,3%. Спад има при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 9,2%, и при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още