IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP отбеляза най-слабата си годишна печалба от три години

Основният риск за най-голямата миннодобивна компания в света в момента е Китай

09:43 | 22.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Group отчете най-ниската си годишна печалба от три години и предупреди, че перспективите за Китай са несигурни, докато страната се бори със зараждаща се криза в разчитащия на стомана строителен сектор, съобщава Bloomberg.

Пекин наложи „политики, които целят да стимулират новите стартове“ в имотния сектор, но „те не се превръщат толкова ефективно в реални промени, колкото със сигурност очаквахме“, коментира главният изпълнителен директор Майк Хенри в интервю за Bloomberg TV.

„Справедливо е да го характеризираме като малко несигурно“, казва той. Китай е най-големият клиент на желязна руда на BHP.

12 месеца след като публикува най-високата си печалба в историята заради ръста на цените, влошаващите се икономически перспективи в най-големия потребител на метали в света е довело до двуцифрен процентов спад на печалбата на BHP от мед, въглища и никел. Инфлацията, особено при разходите за труд, също налага натиска върху печалбата, заяви базираната в Мелбърн компания във вторник.

Сриващата се печалба на BHP повтаря влошените резултати на конкурента при желязната руда Rio Tinto Group, представени миналия месец. Миннодобивните компании гледат с очакване към подем на китайската икономика, след като Пекин се отказа от мерките си срещу Covid миналия ноември.

Серия от данни напоследък предполагат, че търсенето на стомана и желязна руда може да намалее през останалата част от годината, докато китайският имотен пазар все още се свива. Властите не желаят да насърчават огромни строителни проекти въпреки забавянето, отразено в данните за индустриалното производство през юли.

Основната печалба, разпределима между акционерите, от продължаващата дейност на BHP се е свила с 37% до 13,4 млрд. долара през 12-те месеца до юни 2023 г., което е под оценките на анализаторите. Компанията ще изплати финален дивидент от 80 цента на акция спрямо 1,75 долара преди година. Акциите на компанията, листнати на борсата в Сидни, поевтиняха с 2% във вторник.

„Основният риск за BHP в краткосрочен план е свързан с китайската икономика“, коментират анализатор на Jefferies в бележка от вторник. „Макар че пазарът може да се фокусира върху капиталовите разходи и други разходи, по-голямото опасение е рискът за влошаваща се дефлация на китайския жилищен пазар“.

BHP постави медта, никела и поташа (калиев карбонат) в центъра на плановете си за растеж, движени от ръста на населението, урбанизацията и прехода към чиста енергия. Хенри заяви, че капиталовите разходи ще се увеличат до около 10 млрд. долара през текущата финансова година спрямо 7,1 млрд. долара миналата година, тъй като компанията инвестира повече в тези минерали. Тя се надява те в крайна сметка да формират 50% от общия ѝ бизнес, а желязната руда и коксуващите се въглища – останалата половина.

Миннодобивната компания заяви, че проучва и увеличаване на годишното производство на желязна рода от австралийската си дейност до 330 млн. тона годишно спрямо 257 млн. тона в момента. BHP не предостави актуализирана информация за напредъка по продажбата на две въглищни мини в австралийския щат Куинсленд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още