IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP призовава страните да избягват протекционизма при важните за климата минерали

Дълбоката намеса на държавите на пазарите ще подкопае усилията за постигане на климатичен неутралитет, предупреждава шефът на миннодобивния гигант Майк Хенри

13:23 | 27.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на BHP Group Ltd. Майк Хенри предупреди, че твърде силната намеса на правителствата в международните вериги на доставки на стратегически важни минерали може да подкопае усилията на света за борба с изменението на климата.

Ръководителят на най-голямата миннодобивна компания в света каза, че е „разбираемо“, че държавите се надпреварват да осигурят доставки на металите, необходими за производство на възобновяемата енергия и електрическите превозни средства, но се обяви срещу прекомерното фокусиране върху вътрешния пазар и мащабните правителствени стимули в тази връзка, съобщава Bloomberg.

„Правителствата, които се стремят да осигурят собствените си запаси от важни минерали, трябва да гарантират, че няма да подкопаят целта, която светът трябва да постигне – където всъщност комбинацията от прагматично международно сътрудничество и конкуренция могат съвместно да ускорят енергийния преход“, изтъква Хенри по време на конференция.

Неговите коментари отразяват засилващата се световна конкуренция за минерали като литий, никел, кобалт и редкоземни елементи, докато нациите и индустрията бързат да постигнат амбициозните цели за намаляване на емисиите. Китай контролира голяма част от веригите на доставка на тези минерали, което тревожи САЩ, Европа и други икономики.

Законът за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), приет миналата година, предвижда почти 400 млрд. долара за субсидиране на чиста енергия, като Вашингтон създаде партньорства със съюзници, включително с миннодобивния гигант Австралия, за изграждане на ключови вериги на доставка на минерали, които заобикалят Китай.

Въпреки че Хенри не критикува изрично тези усилия в речта си, той каза, че всякакви ходове за имитиране на IRA в по-малка икономика като Австралия биха били „губещо предложение“.

„Това, върху което правителствата тук – федерално и щатските – трябва да се съсредоточат, са нещата под техен контрол, за да направят инвестициите фундаментално по-привлекателни“, категоричен е Хенри.

Той също така призова китайското правителство да предостави повече подкрепа за затруднения жилищен пазар, който е основен двигател на търсенето на стомана, като призна, че последните икономически данни от страната са „малко неравномерни“.

„Ние наистина смятаме, че има място за малко повече политика, която е в подкрепа на жилищния сектор“, посочи Хенри пред журналисти. Все пак той остава оптимист относно перспективите за търсенето на стомана и желязна руда, като подчерта, че очакванията на компанията за по-силно второ полугодие остават непроменени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още