IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BHP предупреди за ръст на въглеродните ѝ емисии в краткосрочен план

Въпреки това компанията е напът да постигне целта си за 30% намаление на експлоатационните емисии до 2030 г.

14:07 | 21.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата миннодобивна компания в света BHP Group Ltd. предупреди, че въглеродните ѝ емисии ще се повишат в краткосрочен план, като са необходими бърз технологичен напредък и индустриално сътрудничество, ако дружеството иска да постигне целта си за нулеви емисии до 2050 г., съобщава Bloomberg.

Компанията е напът да постигне целта си за 30% намаление на експлоатационните емисии до 2030 г., за което са нужни около 4 млрд. долара. Въпреки това тя очаква „краткосрочно увеличение на емисиите от ръста на производството“ спрямо сегашните нива, изтъква Греъм Уинкелман, ръководител на управлението на въглеродните емисии на групата.

Технологиите за намаляване на въглеродните емисии „трябва да напреднат бързо спрямо сегашното си положение“ и трябва да включват сътрудничество „с нашите доставчици и с индустрията“, посочва BHP в презентация. Пътят на базираната в Мелбърн компания към въглероден неутралитет ще бъде „неправолинеен“, като емисиите ще се покачват, преди да паднат отново до края на десетилетието, добавя Уинкелман.

Големият производител на желязна руда, въглища и мед планира да намали оперативните си емисии на парникови газове (обхват 1 и 2) с най-малко 30% спрямо обемите за 2020 г. до 2030 г. и да ги занули напълно до 2050 г. Тези цели не включват емисиите от обхват 3, включително тези от крайните потребители като производителите на стомана и други клиенти.

Предупреждението за краткосрочното увеличение на емисиите от BHP не променя факта, че екологичните цели на дружеството остават по-амбициозни от тези на конкурентите. Rio Tinto Group, която е по-голям източник на емисии, цели да намали своите емисии от обхват 1 и 2 с 50% до 2030 г. спрямо базовите нива от 2018 г.

Около 75% от 4-те милиарда долара, които BHP планира да похарчи за декарбонизация до 2030 г., ще бъдат изразходвани за замяна на използването на дизелово гориво в камионите. Компанията ще заложи на задвижване с батерии пред водородното гориво, тъй като предлагат значително по-високи нива на ефективност, изтъква Анна Уайли, вицепрезидент по планирането в компанията.

Динамично зареждане

BHP ще изпробва „динамично зареждане“ в своите мини в Западна Австралия и Чили, което ще позволи на камионите да се зареждат, докато работят. Компанията посочва, че 80% от камионите в нейната незавършена мина за калиев карбонат Jansen, Канада, която трябва да бъде въведена в експлоатация през 2026 г., ще бъдат електрически.

Австралийските мини за желязна руда на компанията не са свързани към електроразпределителната мрежа и се захранват от специално създадени газови генератори. Преминаването към електрически камиони ще доведе до скок в търсенето на електроенергия, като BHP планира да изгради 500 мегавата възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и съоръжения за съхранение на енергия, за да отговори на нарастващото търсене и да декарбонизира доставките на електричество. BHP ще проучи и възможностите за включване към по-широката регионална електроразпределителна мрежа.  

Въглищните мини на BHP в Куинсленд са най-големите замърсители сред операциите на компанията в Австралия, като стоят зад близо половината от генерираните емисии. Около една трета от това количество идва от метана, изтичащ от въглищните пластове, подчертава Уайли.

BHP планира да улови около 50% от този метан и да го използва за генериране на електричество или продажба на трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още