IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken продава руския си бизнес за 1 евро

От компанията не планират да се върнат отново в Русия

11:27 | 25.08.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Нидерландската пивоварна Heineken се изтегля от руския пазар, продавайки активите си за 1 евро на местната "Арнест", съобщават от компанията. Втората по големина пивоварна в световен мащаб е получила всички необходими разрешения от руските власти и изпълнява решението, взето още през март 2022 година, месец след началото на войната в Украйна.

Част от брандовете на Heineken бяха изтеглени от руския пазар през миналата година. В допълнение като част от продажбата на активите е включена опция за спиране на производството на марката Amstel за срок от шест месеца.  

Загубата от напускането на руския пазар се изчислява на 300 млн. евро и е в рамките на предварителните очаквания, става ясно още от съобщението на Heineken. От компанията заявяват, че не се разглежда опция за връщане отново в Русия.

"Арнест" е най-голямата пакетираща компания в Русия. Сега тя ще придобие седемте завода на Heineken в страната и в следващите три години ще предостави работа на 1800-те служители на компанията.

Сделката отне повече време от очакваното, коментират от Heineken, но допълват, че напускат Русия "отговорно", с грижата за всичките си служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
penkiler1415
преди 7 месеца
И как изглежда бъдещето на бившите пивоварни на Хайнекен в Русия? Къде е другаря с тиквените фенери да даде позитивно предсказание?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още