IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан национализира местния бизнес на ArcelorMittal заради пожар във въглищна мина

Не е ясно дали Астана планира да плати на компанията за активите

13:47 | 28.10.23 г.
Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg
Снимка: Dwayne Senior/Bloomberg

Казахстан национализира местния бизнес на ArcelorMittal SA заради пожар във въглищна мина, при който загинаха десетки работници.

Правителството съобщи, че е постигнало предварително споразумение с акционерите на ArcelorMittal Temirtau JSC, предава Bloomberg. Вече се подготвя прехвърлянето на собствеността върху предприятието на държавата, допълва агенцията.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нареди на администрацията си да спре инвестиционното сътрудничество с гиганта за производство на стомана.

Не е ясно дали Казахстан планира да плати на ArcelorMittal за активите в страната. Министърът на индустрията на Казахстан Канат Шарлапаев каза през септември, че правителството няма "абсолютно никакви намерения" да конфискува активи на компанията, съобщава „Интерфакс“.

Пожарът в мината „Костенко“ е най-тежкият инцидент в сектора в Казахстан поне от 2008 г. насам. Властите съобщават, че 28 миньори са убити, а 18 все още са в неизвестност. Повече от 200 души са били евакуирани на повърхността, допълва се в изявление на ArcelorMittal.

Мината „Костенко“ се намира близо до Караганда, югоизточно от столицата Астана. Токаев обяви неделя за ден на национален траур.

Вторият по големина производител на стомана в света няколко пъти беше подложен на натиск относно безопасността на съоръженията си в Казахстан. Двете страни са били в дискусии относно бъдещето на ArcelorMittal Temirtau и наскоро са подписали предварително споразумение за сделка за прехвърлянето на собствеността. Не е ясно обаче дали това споразумение е подписано преди, или след инцидента.

ArcelorMittal придоби операциите си в Казахстан през 1990 г. и обеща допълнителни инвестиции за модернизиране. Компанията притежава железни мини, въглищни мини и завод за стомана в бившата съветска република.

Стоманодобивният завод в Казахстан представлява около 5% от общото производство на компанията миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още