IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната мощ на Америка може би е близо до своя връх

Ръстът на производството, който притъпи ценовия скок на петролните пазари, се охлажда

11:12 | 20.02.24 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бумът на шистовия добив в САЩ, който значително потисна ценовия скок на петрола през последните две години, отслабва.

Добивът на суров петрол в страната  се очаква да нарасне със само 170 хил. барела на ден през 2024 г. спрямо миналата година. Това е най-скромното годишно увеличение на производството от 2016 г., без да се брои пандемията, пише Wall Street Journal.

Увеличеният добив на американски петрол помогна за ограничаването на ценовите ръстове на петролните пазари въпреки съкращенията в производството, предприети от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и глобалните сътресения, включително войната в Газа.

Ръстът на производството се дължи на частни компании, които засилват работата на своите платформи, след като руската инвазия в Украйна изтласка цените на петрола до над 120 долара за барел в началото на 2022 г.

Сега се очаква този растеж да се забави драматично. Спадът на цените на петрола накара производителите да оценят наново активността на своите сондажни платформи от миналата година. Много от операторите на вече изоставени сондажи бяха придобити от по-големи играчи, търсещи начини за разширяване в САЩ. Тези големи публични компании дадоха приоритет на връщането на пари на акционерите пред стартирането на нови сондажи.

„Лекотата на растежа изчезна, освен ако някой не предложи много драматична нова техническа иновация“, коментира Пол Хорснел, ръководител на отдела за проучвания на суровините в Standard Chartered Bank.

Миналата седмица анализаторите на Morgan Stanley понижиха оценката си за добива на петрол в САЩ за тази година и повишиха прогнозата си за цената на Брент на 80-85 долара за барел спрямо предишната оценка за 75-80 долара за барел.

Малко след това Diamondback Energy обяви, че купува частната сондажна фирма Endeavour Energy и посочи, че ще даде приоритет на контролирането на разходите.

Активни сондажни съоръжения в САЩ. Графика: WSJ Активни сондажни съоръжения в САЩ. Графика: WSJ

Частни компании като Endeavor са производителите в САЩ, които увеличават добива през последните години, когато цените са високи, и обратното – ограничават го, когато петролът поевтинява. Според S&P Global Commodity Insights десет частни производителя, включително Endeavour, формират половината от увеличението на производството в Пермския басейн между декември 2019 г. и март 2023 г.

Пермският басейн, който обхваща Западен Тексас и Югоизточен Ню Мексико, е причина за почти целия ръст на производството на петрол в страната след пандемията. Миналата година САЩ произвеждаха приблизително 12,9 млн. барела петрол на ден, което представлява рекордно високо ниво и засенчва добива на всяка друга страна по света. 

Но броят на петролните платформи, работещи в САЩ, е намалял с близо 20% от края на 2022 г. до около 500.

Спадът сигнализира за огромно забавяне на растежа на фона на многото нови сондажи, където производството бързо спада в началния стадий на развитие на даден нов обект, изтъква Хорснел от Standard Chartered.

39 частни компании за проучване и производство са били придобити от публични компании през 2023 г., посочва анализаторската фирма Enverus. Това включва четири от 10-те най-големи фирми, които задвижиха постпандемичното завръщане на Пермския басейн.

Манията за сключване на сделки е изчерпала запасите от неизползвани обекти в страната. Компаниите, които искат да бъдат придобити, често извършват хидравлично разбиване на вече започнати сондажни обекти, за да увеличат добива и да изглеждат по-привлекателни за купувачите. Hess, например, драстично увеличи фракинга в района Бакен в Северна Дакота, преди поглъщането ѝ от Chevron да бъде обявено през октомври, изтъква консултантската фирма Energy Aspects.

Започнати, но незавършени сондажи в САЩ. Графика: WSJ Започнати, но незавършени сондажи в САЩ. Графика: WSJ

Междувременно по-големите играчи трябва да работят върху интегрирането на своите придобивания. Те също така са склонни да стеснят фокуса си до най-добрите перспективи на комбинираните компании, коментира Майкъл Оустман, главен изпълнителен директор на Tall City Exploration, базиран в Пермския басейн частен оператор.

Все пак някои анализатори смятат, че петролната индустрия на САЩ може отново да изненада пазара. Уолт Чанселър, енергиен стратег в Macquarie, очаква страната да произвежда с 660 хил. барела на ден повече през декември тази година, отколкото през същия месец на 2023 г., тъй като ефективността на сондажите има тенденция да нараства с намаляване на техния брой. Останалите частни компании - заедно с новите - също биха могли да увеличат добива, добавя той.

Дори големите публични компании ще намерят начин да увеличат производството, ако цените са достатъчно високи за достатъчно дълго време, изтъква Крис Райт, главен изпълнителен директор на компанията за фракинг Liberty Energy.

„Хората няма да променят плановете си при краткосрочни скокове“, смята Райт, „но капацитетът на САЩ за увеличаване на производството на петрол не е изчезнал“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Бе аз разбрах, че САЩ е най-големия добивач на петрол и газ в света. За ужас на копейките. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 месеца
Имаха едни планове да утроят експорта на LNG. От близо 160 до към 500 млрд куб.м/год. А заводи с такъв капацитет, нещо много не планират. Пък цените, нещо взеха, че се сринаха. Аз ли нещо не доразбирам, или икономическата логика някъде куца? Пък и, след очертаващото се изчерпване а залежите им от петрол, те ще се принудят да отклонят от планирания за експорт газ към своя територия. В щатите, капацитет за потребление бол и отидЕ коня у реката с експорта. Пък и ще купува ли обединяваща европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 месеца
Само какъв парадокс: Организираха санкции, свиха доставките до пазара, потребявайки с близо 80% повече, отколкото добиват на своя територия и сега, за капак, реално, са достигнали максимум на добива от бързо съкращаващи се обеми. Т.е., няма точно накъде, без драстично свиване на потреблението. Цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 месеца
Доказал си вече, че не разбираш предизвикателствата пред бранша. Опитвах да те просветя - напразно, все търсиш несъществени неща инто там, ддто ги няма. Ама "коментираш". С какви очи и какво можеш да предложиш ТИ в замяна, като решение - след катомопитваш да изгавриш мен, дето реално съм свършил доста по темата, остава Загадка. Гаврил се, без сам да представляват нещо, КАКВОТО И ДА БИЛО. Празен зи, мой човек. КУХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: Pyramid поне им остава утехата, че са се отъркали във велик изобретател като теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Pyramid
преди 2 месеца
"Петролната мощ на Америка може би е близо до своя връх. Ръстът на производството, който притъпи ценовия скок на петролните пазари, се охлажда." Ха! НИМА?!? А, когато им бе предложено познанието за сондиране на мултиплекси, "не ги интересувало". Ами добре. Добрата новина за тях е че, И СЕГА, в земята над сондажите им, остава непокътната и наприбрана поне 80% от съхранената суровина (кероген) за нефт и газ. Нещата им бяха в ръцете преди 13 (ТРИНАЙСЕТ!) години.Да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още