IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се нов гигант в сферата на шистовия петрол в САЩ

Diamondback и Endeavor са близо до финализиране на сделка за 25 млрд. долара

10:39 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Diamondback Energy и Endeavor Energy Resources, добиващи шистов петрол в САЩ, са на финалната права на обединението си, което ще създаде гигант с пазарна капитализация от 50 млрд. долара, съобщава Ройтерс. Стойността на сделката се оценява на около 25 млрд. долара. Ако тя бъде реализирана, това ще създаде най-голямата компания в шистовите полета на Пермския залив и третата в петролния сектор като цяло в този регион (след Chevron и Exxon Mobil).

Според източници на агенцията сделката ще бъде обявена още в рамките на деня. Акционерите на Diamondback ще държат малко повече от половината от капитала на обединената компания, но основателят на Endeavor Отри Стивънс ще запази ръководната си роля. Двете компании, базирани в Мидланд, Тексас, засега не коментират информацията.

Сделката между Diamondback и Endeavor ще бъде поредната, която обединява активи в Пермския залив - един от най-перспективните региони на петролната индустрия в САЩ. Той се намира между Тексас и Невада. През последните месеци имаше няколко сделки, обединили дейностите на петролни компании в региона, чиято цел е увеличаване на ефективността и намаляване на разходите за добив на петрол.

Още през декември Ройтерс съобщи, че Endeavor търси купувач, като очакваната цена е между 25 млрд. и 30 млрд. долара. Според оценките на анализаторите оборудването на компанията в Пермския залив е с много високо качество и би било привлекателно за инвеститорите.

Endeavor е основана от инженера Отри Стивънс, известен с участието си в документалната поредица "Черното злато". Той намали производствените разходи на компанията, развивайки собствени фирми за фракинг, строителство, проучвания и други услуги.

Според информация на в. Wall Street Journal интерес към компанията е проявила и ConocoPhillips.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още