IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на петролните династии в САЩ

Компанията Hess може и да изчезне от петролната карта на страната, но традицията с коледните играчки с логото ѝ остава

12:03 | 30.10.23 г.
Снимка: Emile Wamsteker/Bloomberg
Снимка: Emile Wamsteker/Bloomberg

След няколко тримесечия с рекордни печалби петролните гиганти на САЩ започнаха окрупняване. Само в рамките на няколко дни през октомври ExxonMobil съобщи, че купува конкурента Pioneer, а Chevron - че поглъща Hess. Втората сделка на стойност 53 млрд. долара сложи края на петролните династии в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Едно от първите неща, които виждате в офиса на Hess в Хюстън, е камионът, с който Леон Хес е доставял горива в Ню Джърси преди близо век, разказва изданието. Сега името Хес, част от династиите, които задвижиха американската индустрия, заедно с Рокфелер и Гети, ще изчезне от картата на петролните компании, управлявани от една фамилия в САЩ. Тяхната история винаги е съпроводена с блясък, частни самолети и луксозни имоти.

Компанията Hess, започнала с камиона на Леон Хес през 1933 година, минала през верига от бензиностанции по Източното крайбрежие и най-голямата рафинерия по това време, се възползва от шистовата революция в САЩ. Но още преди няколко години се виждаше, че ще бъде сложен край на фамилния бизнес - сегашният изпълнителен директор Джон Хес не можа да привлече своя син Майкъл към основната дейност на компанията. Майкъл Хес предпочете кариера във финансовия сектор, пише WSJ, позовавайки се на свои източници.

За някои сделката с Chevron изглежда неочаквана, но според председателя на Борда на директорите Марк Липшулц това е правилното стратегическо решение. Самият Джон Хес коментира по време на среща със служителите на компанията, че тя ще обедини петролните ресурси на Hess със стабилността на Chevron и ще помогне за разнообразяване на активите, намеквайки, че това е решение, което ще запази работните места. 

Джон е готвен още от 7-годишна възраст за наследник на компанията - придружава баща си до петролни полета, по-късно работи по петролните сондажи, а на 20 години влиза в Борда на директорите. На 40-годишна възраст (през 1995 година) той поема управлението и продължава да обикаля света в търсене на възможности за развитие на империята си. Благодарение на компанията е открито едно от най-големите петролни полета в Южна Америка - в Гвиана.

Именно благодарение на Джон Хес Hess записва успехи при шистовите находища в Северна Дакота, но и няколко сериозни неуспеха в Тексас, както и в Индонезия и Бразилия. Неувереното представяне на компанията на фондовите пазари отвори вратата за активисти като инвестиционния фонд Elliot Management, който купува дял от Hess през 2013 година, а по-късно влиза и в борда.

Акциите на компанията се изстреляха нагоре през 2015 година, след като беше установена находката в Гвиана - оценките сочат около 11 млрд. куб. метра петрол и газ, което превръщат полето в едно най-големите открития в новата петролна история.

Според източници на WSJ Джон Хес от години обсъжда обединение с Chevron, но едва през последните шест месеца разговорите са се активизирали. В крайна сметка се стигна до сделка на стойност 53 млрд. долара, или 171 долара за акция. Джон Хес няма да се пенсионира, а ще влезе в борда на петролния гигант.

Петролната компания, водена от фамилията Хес, може и да изчезне, но феновете, които от 1964 година събират фирмените камиончета, няма да бъдат разочаровани. "Традицията ще продължи", категоричен е Хес и допълва, че вече дори знае дизайна, но ще го остави изненада за 60-та годишнина от появата на първата играчка, за която колекционерите от години се редят на опашки по бензиностанциите на компаниите около Коледа.

В колекцията има не само камиони, използвани в основния бизнес на компанията, но също така и хеликоптери, полицейски коли и пожарни, брандирани с логото на компанията, допълва Bloomberg. Традицията е толкова дълбока, че имаше нужда от специално изявление от ръководството на Hess, че ще продължи в следващите години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още