IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в търсенето на дървесина у нас свали цената ѝ с 20%

Пазарът на широколистна дървесина е почти спрял, казва председателят на Асоциацията на горските фирми в България

11:24 | 24.04.24 г.

Търсенето и потреблението на дърва за отопление е намаляло значително през последните години, защото хората вече използват други източници за отопление. Това доведе до спад в цените на дървесината с около 15-20%, като пазарът на широколистна дървесина е почти спрял.

Това коментира инж. Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми в България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Друг фактор за спада в цената е, че в мебелната индустрия се използва все по-малко дървен материал, а повече се употребява в строителството, каза Пенков.

По думите му качеството на българската дървесина е добро и тя е търсена в чужбина. Цените на световните пазари са между 70-80 евро за куб. м. за по-некачествен материал и материал и около 150-200 евро за качествена дървесина.

Според Пенков няма проблем със снабдяването с дървесина в България, но търсенето е спаднало значително в сравнение с предходни години.

Какво влияние оказват климатичните промени върху добива на дървен материал може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още