IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SunPower съкращава над 25% от работната си сила заради спада при покривните инсталации

Компанията ще закрие своите обекти за жилищни инсталации и да затвори звената си за директни продажби, тъй като се ориентира към „модел с ниски фиксирани разходи“

21:45 | 24.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският доставчик на фотоволтаични системи SunPower Corp. ще елиминира повече от 25% от работната си сила, докато компанията се опитва да се справи с продължителния спад в бизнеса с покривни соларни инсталации, съобщава Bloomberg.

SunPower ще съкрати приблизително 1000 от общо около 3800 служители, разкрива говорител.

Компанията планира да закрие своите обекти за жилищни инсталации и да затвори звената си за директни продажби, тъй като се ориентира към „модел с ниски фиксирани разходи“, изтъква главният изпълнителен директор на SunPower Том Върнър.   

SunPower очаква да понесе разходи за преструктуриране в размер на около 28 млн. долара.

Ден по-рано компанията обяви, че трябва да преизчисли финансовите си резултати за последните близо две години - част от поредицата лоши новини за пионера в соларната индустрия. SunPower не изпълни кредитно споразумение в края на 2023 г. след по-ранна ревизия на приходите, която забави публикуването на резултатите ѝ. Фирмата трябваше да набере 200 млн. долара, за да облекчи финансовата криза. Тя обяви предварителен план за преструктуриране през януари.

Индустрията за покривни фотоволтаици страда, тъй като високите лихвени проценти правят инсталирането на панели по-скъпо за клиентите. Калифорния, най-големият пазар за такова оборудване, намали разходите за домакинствата и фирмите, които подават излишната слънчева енергия обратно в мрежата. Около две трети от фирмите за инсталиране на домашни покривни фотоволтаици в Калифорния, където е базирана SunPower, се борят да генерират достатъчно продажби, за да останат на повърхността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още