IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 30% расте производството на лекарства у нас през март

Промишленото производство продължава да намалява пореден месец и бележи спад с близо 8% за година

12:30 | 10.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Индексът на промишленото производство в България се понижава с 1% през март 2024 г. в сравнение с предходния месец и със 7,6% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно при производството на лекарствени вещества и продукти се отчита значителен ръст. 

Намаление спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,5%, в преработващата промишленост – с 1,2%, а увеличение е регистрирано в добивната промишленост – с 1,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 20,2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9,8%; обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 8,5%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия – с 19,4%, и при производството на превозни средства, без автомобили – със 17,6%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост – с 21,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9,1% и при преработващата промишленост – с 5,9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо март 2023 г. се наблюдава при: обработката на кожи, производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 39,4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 29,6%, производството, некласифицирано другаде – с 26,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 25,6%, производството на облекло – с 23,4%.

Ръст е регистриран при производството на лекарствени вещества и продукти – с 29,3%, производството на основни метали – с 19,8%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още