IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира Конституционния съд за промени в Закона за земеделските земи

Строителството на ВЕИ-та върху висококачествена земя ще позволи промяна на предназначението на земеделските земи и пасища в България, аргументира се Румен Радев

17:34 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в Закона за опазване на земеделските земи. Според основния закон земята е основно национално богатство и законодателят трябва да я пази, а не да допуска посегателства срещу нея, се посочва в мотивите на държавния глава, публикувани на сайта на президентството.

С обнародвания Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници – част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, в края на септември народните представители въведоха промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които президентът не е съгласен.

„С премахването на почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя новите разпоредби създават риск от безконтролно превръщане на земеделски площи във всякакъв тип централи за производство на енергия“, предупреждава Румен Радев.

Според него строителството на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя, която е пета категория, ще позволи промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България.

Президентът посочва, че това ще влезе в противоречие с разпоредба на Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди. Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда.

Като отчита първостепенната важност на опазването на земеделските земи, президентът упражнява правомощието си да отнесе въпроса до Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционни промените в Закона за енергията от възобновяеми източници.

„Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене“, припомня Радев.

Investor.bg припомня, че парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Измененията предвиждат министърът на околната среда и водите, съвместно с министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на транспорта и съобщенията и министъра на земеделието и храните, да разработват План за определяне на приоритетни зони за развитие на обекти за производство на електрическа енергия от вятърна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още