IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Гърдев: Европа няма механизъм да обсъжда кризата в Украйна

Може да се стигне до пълномащабен конфликт, ако Украйна предприеме военни действия срещу Донецк и Луганск, смята дипломатът

15:54 | 30.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Не виждам сериозна опасност в момента Русия да нахлуе в Украйна, поне докато се водят преговорите по поисканите от Кремъл гаранции за безопасност в Европа. Стратегията на Москва за изграждане на "пояс на сигурност" с буферни държави около Русия в момента се постига чрез водените преговори, без нужда от военни действия. Това коментира Димитър Гърдев, дипломат и експерт по международни отношения и международна сигурност, в ефира на предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

НАТО изрично показа, че е единен в отхвърлянето на искането на Русия да се изтегли в границите си преди разширяването в Източна Европа от 1997 г., заяви Гърдев.

"Въпросът в България малко се преекспонира в търсене на политически цели, но НАТО има единна позиция, която по никакъв начин не бе бламирана", допълни той.

Позицията на България е ясна и категорично изразихме протест към изказвания на външния министър на Русия Сергей Лавров за изтеглянето на инфраструктурата на НАТО от територията на страната ни и на Румъния.

Има и секретна част в отговора на САЩ към Русия, като така се разиграва "нова Ялта, което е целта на Путин", каза Гърдев

Украйна е само една част от документите, които се отнасят предимно за стратегическата сигурност и баланс в Европа. Исканията за забрана на разгръщане на големи натовски сили в Източна Европа, забрана на американско ядрено оръжие в региона, нерапозлагане на ракети със среден и малък обсег, са много по-важни и сериозни за Русия, коментира Гърдев.

И НАТО, и САЩ са приели да се проведе подобен разговор с Русия за стратегическата сигурност.

"Диалогът Русия-НАТО беше възстановен, предлага се в този отговор размяна отново на посланици, провеждане на периодични срещи, задълбочени разговори за силите и средствата, които двете страни ще разполагат в една буферна зона ... на новоприетите държави."

В тази зона на бивши членове на Вършавския договор ще бъдат оповествявани всички видове учения, няма да има постоянно разполагане на големи военни сили от бригада нагоре, ще има механизъм за предотвратяване на кризисни ситуации. Това са точките, по които има съпоставимост и тепърва ще се проследи тяхното развитие в разговорите между САЩ и Русия.

Европа не участва в тези преговори и това е следствие от пропуска на Европа за своя отбрана, заяви Гърдев.

"Европа няма механизъм и статут да обсъжда кризата като единна европейска позиция и това улеснява САЩ и Русия да се договарят зад гърба й, както беше и по време на Студената война."

По време на последната среща на ЕС в Словения е било възложено на Жозеп Борел, върховния комисар по сигурност и отбрана, да се изготви "стратегически компас" за отбраната на съюза и да се подготви създаването на сили за бързо разполагане от около 5 000 души.

Може да се стигне до пълномащабен конфликт, ако Украйна предприеме военни действия срещу Донецк и Луганск и сепаратистите загубят контрол над региона.

"В този случай е напълно вероятно руският президент да признае тези републики като самостоятелни, както направи с Южна Осетия, и на базата на евентуален такъв договор, руската армия може наистина да нахлуе, за да възстанови този буфер."

Как ще изполват самолетите, които пристигат за air-policing от Нидерландия и Испания в България, има ли нужда от разширяване на способностите на НАТО в страната ни може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нормално... сравняваш ябълки с круши и искаш да са едно и също. Сравняваш държавата Сащ с континента Европа! ... Когато Европа (ЕС) стане федерация тогава може да имаме някви очаквания и желания, към момента сме сбирщина от държави с различни интереси и чат пат прееееебаващи се една друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Ако казаното е вярно то виждам, че благоразумието е надделяло поне за сега. Разбира се този Нов Консенсус за Сигурност, по който тепърва ще се работи, пак ще е за сметка на Европа и в частност ЕС. Оставаме въразни на каишка за САЩ с неясна перспектива кога ще може да се откачим. И като добавка Европа ще бъде разделена за дълго време на две части. Но това е новата реалност. Това е хубава вест за Китай, GB, Турция, и някои държави в близкия изток. Както се казва битката между САЩ и РФ завърши с поражение за Европа. Наистина Fu.ck the EU, както каза Виктория Нюланд преди 8 години. Тогава не разбирах защо го казва. Сега е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
някоя от америка май беше казала : "*** the eu ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още