IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Говорителят на Зеленски: Украйна и Русия обсъждат кога и къде да има преговори

Украйна продължава да е готова да говори за прекратяването на огъня, казва Сергий Никифоров

09:33 | 26.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Украйна и Русия обсъждат кога и къде да се срещнат за преговори, обяви в социaлните мрежи говорителят на украинския президент Володимир Зеленски, предава Ройтерс.

„Украйна е и продължава да бъде готова да говори за прекратяването на огъня и за мир“, добави Сергий Никифоров.

Снощи Държавният департамент на САЩ каза, че предложението на Русия за евентуални мирни преговори в Украйна не е истинско усилие за постигането на дипломатическо решение на конфликта, тъй като „дипломация под дулото на оръжие не е истинска дипломация“.

По думите на говорителя на департамента Нед Прайс Русия от седмици се преструва, че иска да преговаря с международната общност, а всъщност е подготвяла инвазията си в Украйна.

Междувременно руските атаки срещу столицата Киев са посрещнати с ожесточена съпротива, пише BBC. По данни на медията украинските военни са отбили няколко атаки. 

В ново видео президентът Володимир Зеленски каза: „Няма да свалим оръжието. Ще защитим държавата си“.

Градската управа потвърди продължаващите боеве и призова хората да останат у дома. По данни на информационна агенция Интерфакс-Украйна властите молят хората да останат в бомбоубежища и да стоят далеч от прозорците, ако са си у дома.

Но секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов каза пред украинския новинарски сайт Lb.ua, че армията „контролира“ ситуацията.

„Спираме ордата с всички налични средства. Армейските военнослужещи и гражданите контролират Киев“, коментира той.

В ново видео Зеленски засне как се разхожда в Киев – очевидно усилие да опровергае слуховете, че е призовал армията да се предаде на руските войски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още