IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Няма да се влияем от чужди интереси за ядрената сделка

Страната не показва желание да се съобрази с искането на Русия за обвързване на споразумението със западните санкции заради войната в Украйна

21:01 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Caitlin Ochs/Bloomberg</em></p>

Снимка: Caitlin Ochs/Bloomberg

Иран заяви, че няма да се влияе от чужди интереси, въпреки че Русия се придържа към позицията си за свързване на възраждането на ядреното споразумение от 2015 г. със западните санкции заради войната в Украйна, като казва, че пактът не може да дискриминира участниците, предава Ройтерс.

След 11 месеца на интензивни преговори във Виена между Техеран и световните сили за възобновяване на ядреното споразумение, всички страни, участващи в преговорите, заявиха, че са близо до това да си стиснат ръцете.

Но в събота руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че Москва иска гаранция от Съединените щати, че нейната търговия, инвестиции и военно-техническо сътрудничество с Иран няма да бъдат възпрепятствани от санкции, наложени заради нахлуването в Украйна.

Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян каза, че Техеран няма да позволи на „нито един чуждестранен елемент да подкопае националните му интереси“, обявиха ирански държавни медии днес, докато министерството на външните работи заяви, че очаква обяснение от Русия.

Няколко часа по-късно Лавров сподели по телефона на иранския си колега, че възобновяването на ядрената сделка не трябва да позволява никаква дискриминация между участниците.

„Беше подчертано, че възраждането на JCPOA трябва да осигури на всички участници равни права по отношение на безпрепятственото развитие на сътрудничеството във всички области, без каквато и да е дискриминация“, коментира Лавров, цитиран от руското министерство на външните работи, визирайки споразумението от 2015 г.

Днес Франция предупреди Русия да не прибягва до изнудване в усилията за възобновяване на сделката.

Цените на петрола достигнаха най-високите си стойности от 2008 г., предвид опасенията за доставките, докато САЩ и европейските им съюзници обмислят забрана на вноса на руски петрол, а перспективите за бързо връщане на иранския петрол на световните пазари намаляха.

Пактът за ограничаване на ядрената програма на Техеран в замяна на облекчаване на санкциите беше изоставен от САЩ при управлението на предходния президент Доналд Тръмп през 2018 г.

Въпреки че е постигнат напредък към възстановяването му, дипломати коментират пред Ройтерс, че има още няколко ключови въпроса, които трябва да бъдат разрешени в процеса на преговорите, включително степента, до която санкциите срещу Иран ще бъдат отменени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още