IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Natixis: Климатичните политики на ЕЦБ може да променят поведението на компаниите

Решенията на ЕЦБ бележат повратна точка, тъй като биха могли да ускорят прехода към по-зелена икономика, изтъква френският кредитор

12:29 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Седалището на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт. Снимка Bloomberg L.P.
Седалището на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт. Снимка Bloomberg L.P.

Политиките на Европейската централна банка (ЕЦБ) за дълга в областта на климата биха могли да накарат компаниите да променят екологичното си поведение, тъй като заемите стават по-скъпи, посочва звеното за инвестиционно банкиране на френската банка Natixis SA,  цитирано от Bloomberg.

ЕЦБ планира да промени своя портфейл от корпоративни облигации, за да облагодетелства емитенти, които са се фокусирали върху борбата с климатичните промени. Моментът на промяната е от съществено значение, изтъкват анализатори на кредитора, припомняйки, че по същото време регулаторът повиши своите лихви за първи път от над десетилетие.

„Решенията на ЕЦБ бележат повратна точка, тъй като биха могли да осигурят безпрецедентен тласък за прехода към икономика с ниски въглеродни емисии“, изтъква Мириам Азуз и Седрик Мерле, част от отдела Green & Sustainable Hub към Natixis. Политиките „може силно да стимулират корпорациите да подобрят своите климатични резултати и прозрачност, за да хеджират срещу нарастващите лихвени проценти и края на гъвкавата парична политика“, добавят те.

Динамика на кривата, изобразяваща портфолиото на ЕЦБ от корпоративни облигации през последните години. Източник: Bloomberg L.P. Динамика на кривата, изобразяваща портфолиото на ЕЦБ от корпоративни облигации през последните години. Източник: Bloomberg L.P.

Промените трябва да започнат да влизат в сила през октомври, като голяма част от подробностите все още не са обявени. Служителите на ЕЦБ заявиха, че планът за климата ще се прилага за реинвестиции на стойност около 30 млрд. евро всяка година или около 10% от корпоративния портфейл на регулатора. В тази връзка компаниите в региона все повече се насочват към зелен дълг изтъкват от Natixis.

Централните банкери в еврозоната може дори да надградят усилията на Европейския съюз (ЕС) за устойчиво финансиране, като притиснат допълнително компаниите извън блока, които емитират облигации, деноминирани в евро, смятат от френската банка.

 „Въпреки че основната отговорност за справянето с изменението на климата пада на правителствата, глобалният и всеобхватен характер на предизвикателството изисква по-широко участие на всички, включително централните банкери“, добавят от Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още