IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кандиларов: Анексирането на Тайван от Китай е възможно, но не е на дневен ред

Посещението на Нанси Пелоси е вид провокация в деликатните отношения в Източна Азия, посочи експертът

15:50 | 09.08.22 г.

"Насилственото завладяване, окупиране на острова, което означава война, би било крайно неблагоприятно в икономически план за самия Китай", коментира той има ли планове „Страната на изгряващото слънце“ да си върне тихоокеанския остров.

Според него политическото напрежение в общественото медийно пространство е свързано с войната в Украйна. „Експлоатира се идеята, че по някакъв начин действията на Русия по отношение на Украйна биха могли да бъдат сходни на евентуални действия на Китайската народна република срещу Тайван. На пръв поглед има сходства и поради факта, че Китай и Русия демонстрират доста близки отношения на международната сцена“, поясни доц. Кандиларов.

По думите му обаче, двата случая са напълно различни и китайското ръководство проявява раздразнение, когато се прави паралел между тях. „Става дума за два различни въпроса, за две различни философии, два различни подхода, които не би трябвало да се бъркат", съветва анализаторът.

Той напомни, че тази година е изключително важна за управляващата партия, на чийто конгрес се предполага, че Си Дзинпин ще получи трети манда и ще се превърне в най-дълго управляващия китайски президент. Доц. Кандиларов е на мнение, че Китай ще влезе в изключително тежка ситуация.

За това дали е възможно нападение на японска територия след евентуално "падане" на Тайван, експертът заяви, че е оптимистично настроен и анализирайки поведението на Китай, смята, че този вариант не е реалистичен и няма да се стигне до подобна крачка, която би означавала обявяване на война на САЩ и световна война.

Евгений Кандиларов потвърди, че Китай от икономическа суперсила се заявява и като геополитическа суперсила. Той смята, че това не означава, че азиатската държава трябва да бъде разглеждана като източник на агресия, защото към този момент и в конкретната криза с Тайван по-скоро демонстрира отчетливо позицията си.

"В конкретния случай Китай демонстрира агресивно своята позиция, но не бих могъл да не отчета и факта, че посещението на председателя на долната камара на американския парламент Нанси Пелоси всъщност е вид провокация", посочи експертът и напомни за предишни кризи в региона, където отношения са много деликатни, а „международният проблем съществува десетилетия назад“.

Какво е виждането на Китай за управлението на Тайван? Защо „Страната на изгряващото слънце“ очаква решение за геополитическия пъзел за свободно тихоокеанско пространство от Четиристранното споразумение за отбрана и сътрудничество между САЩ, Япония, Австралия и Индия, което включва и ангажименти, свързани с източно-азиатското пространство и Южна Корея? Защо ескалира напрежението в региона? Как Китай стана толкова агресивна държава и демонстрира сила в Японския архипелаг? Какво предполага политиката за единен Китай?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още