IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът прекъсва серията от три поредни сесии на спад с фокус върху Иран*

Настроенията на пазара все още са като цяло песимистични относно перспективата за ядрена сделка с Иран, изтъква анализатор

09:39 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съоръжение в петролна рафинерия. Снимка: Bloomberg L.P.
Съоръжение в петролна рафинерия. Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва, след като цената му се понижи до най-ниското си ниво от над шест месеца насам, тъй като инвеститорите претеглят перспективите за увеличаване на доставките от Иран на фона на помрачените прогнози за растежа на световната икономика, пише Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate с доставка през септември поскъпват с 1,1% до 87,49 долара за барел.

Цената на сорт Брент с доставка през октомври, търгуван на Лондонската борса, нараства с процент до 93,27 долара за барел.

Ценовите ръстове отразяват по-широкия пазарен оптимизъм. Въпреки повишенията петролът не успява да се възстанови напълно от общата загуба от над 8% през предходните три сесии.

Продължаващите преговори между Запада и Иран за възобновяване на ядрената сделка с Техеран напредват през последните дни, след като Европейският съюз (ЕС) представи окончателното предложение за споразумението. Въпреки това Goldman Sachs Group Inc. обяви, че все още е малко вероятно да бъде постигна сделка в краткосрочен план.

„Настроенията на пазара все още са като цяло негативни относно перспективата за ядрена сделка с Иран, докато опасенията за търсенето остават“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV.

Администрацията на американския държавен глава Джо Байдън оценява отговора на Иран относно предложението на ЕС, като служители от двете страни на Атлантика сигнализират за възможността за сделка. Въпреки че Goldman е скептична, инвестиционната банка казва, че може да има първоначално увеличение на иранския добив с около 1 милион барела на ден, ако бъде постигнато споразумение.

Цените на петрола растат, докато трейдърите оценяват перспективите за сделка с Иран. Източник: ICE Цените на петрола растат, докато трейдърите оценяват перспективите за сделка с Иран. Източник: ICE

Допълнителното предлагане може да окаже по-голям натиск върху цените, тъй като опасенията относно икономическото забавяне замъгляват перспективите за търсенето. Времевите спредове са се стеснили значително, сигнализирайки за отслабване на затягането на петролния пазар.

Цената на петрола запазва възходящата тенденция от началото на годината с ръст от 16%, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) остава скептична относно перспективите за растеж на търсенето, тъй като покачващите се цени на природния газ стимулират употребата на суров петрол. Швеция се превърна в поредната страна, която се обръща към петрола в опит да намали разходите при производството на електроенергия.

Високите температури в Азия, Европа и в Северна Америка също натоварват допълнително електроразпределителната мрежа и възпрепятстват доставките на стоки, тъй като нивата на реките се понижават. Редица правителства се обръщат с молба към потребителите да ограничат потреблението на енергия, тъй като много страни се сблъскват с проблеми относно доставките на енергия, които могат да прераснат в енергийна криза през зимата.

Междувременно Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 448 хил. барела миналата седмица, докато запасите от бензин са се увеличили с повече от 4 млн. барела. Очаква се правителствените данни да бъдат публикувани по-късно в сряда.

*Информацията е актуална към 09:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още