IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Училищата и железопътният транспорт във Франция са в плен на стачки

Протестите са тест за левицата и профсъюзите дали могат да увлекат повече хора в по-широко движение срещу Макрон

15:26 | 18.10.22 г.
Цената на горивата е от ключово значение за французите, тъй като две трети от служителите в страната пътуват с кола до работа. Снимка: Bloomberg LP
Цената на горивата е от ключово значение за французите, тъй като две трети от служителите в страната пътуват с кола до работа. Снимка: Bloomberg LP

Движението на регионалните влакове във Франция беше намалено с около 50%, тъй като редица профсъюзи призоваха за национална стачка, опитвайки се да се възползват от гнева в резултат на най-високата от десетилетия инфлация и да разширят към други сектори стачките в петролните рафинерии, които продължават от седмици, предава Ройтерс.

Нарушена е работата и на училищата, тъй като стачката засяга предимно държавния сектор.

Лидерите на профсъюзите се надяват, че служителите ще получат нов импулс от решението на правителството да принуди някои от тях да се върнат на работа в петролните складове, така че горивата да потекат отново. Според някои това решение застрашава правото на стачки.

Но допитване на института Elabe за BFM TV установи, че само 39% от обществото подкрепя призива за национална стачка във вторник, а 49 на сто са против и все повече хора се противопоставят на стачката на служителите в петролните рафинерии.

Стачката на служителите в петролния сектор се превърна в едно от най-тежките предизвикателства за президента Еманюел Макрон след преизбирането му през май.

Говорителят на правителството Оливие Веран заяви, че през деня може да бъде наредено на още служители да се върнат в рафинериите, тъй като опашки от автомобилисти са притеснени от нарастващото нарушаване на работата на бензиностанциите.

„Ще има толкова принудителни връщания, колкото счетем за необходими… Блокирането на рафинериите, когато достигаме до споразумение за заплатите, не е нормално положение“, заяви Веран пред France 2 TV.

Малко под 10% от учителите в гимназиите стачкуват във вторник, като броят им е още по-малък в началните училища, сочат данни на министерството на образованието. Призивът за стачка получи най-голям отклик в професионалните училища, където учителите се противопоставят на планирани реформи.

На транспортния фронт Eurostar съобщи, че отменя някои влакове между Лондон и Париж заради стачката. Протест в центъра на Париж. Снимка:  EPA/TERESA SUAREZ Протест в центъра на Париж. Снимка: EPA/TERESA SUAREZ

Френският държавен железопътен оператор SNCF заяви, че движението на регионалните влакове е намалено на 50%, но няма големи нарушения на движението по националните линии.

Докато напрежението във втората по големина икономика от еврозоната расте, стачките се пренасят и в други части на енергийния сектор, включително при ядрения гигант EDF, където дейности по поддръжка от ключово значение за снабдяването на Европа с енергия ще бъдат отложени.

Представител на профсъюза FNME-CGT съобщи, че стачките засягат работата в ядрените централи.

Стачките са предприети в момент, когато правителството се готви да прокара бюджета за 2023 г., използвайки специални конституционни правомощия, които ще му позволят да заобиколи гласуване в парламента, съобщи премиерът Елизабет Борн в неделя.

Демонстрации са планирани в цялата страна, включително в Париж.

Хиляди хора излязоха на улиците във френската столица в неделя, за да протестират срещу растящите цени. Лидерът на крайната левица „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон се включи в шествието наред с тазгодишната носителка на Нобелова награда за литература Ани Ерно.

Инфлацията от над 6% и рекордните печалби на петролните компании след нашествието на Русия в Украйна засилват подкрепата за стачките на фона на нарасналото безпокойство за икономиката. Публикувано в неделя допитване на института Iflop за вестник Journal de Dimanche показа, че 82% от анкетираните смятат, че Макрон не прави достатъчно за преодоляванеот на високите цени на потребителските стоки, пише Bloomberg.

Макрон насочи над 100 млрд. евро към мерки за предпазване на домакинствата и на компаниите от енергийната криза, а ранните ходове за налагане на таван върху цената на тока и газа преди войната в Украйна помагат за поддържането на инфлацията в страната под нивото в съседни европейски страни. С нарастването на напрежението във втората по големина икономика в еврозоната стачките обхванаха и други части на енергийния сектор. Снимка:  EPA/TERESA SUAREZ С нарастването на напрежението във втората по големина икономика в еврозоната стачките обхванаха и други части на енергийния сектор. Снимка: EPA/TERESA SUAREZ

Но правителството предупреди, че щедростта му може да не трае вечно, като обща отстъпка от цената на горивата трябва да изтече в началото на следващата година, а ограничението върху повишаването на регулираните цени на енергията ще нарасне до 15%. В същото време Европейската централна банка повиши два пъти лихвите, като се очаква още по-голямо затягане на паричната политика, което подлага на натиск разходите за обслужване на заемите.

Рискът за президента е недоволството да се пренесе в други сектори. За профсъюзите и левицата стачките във вторник ще бъдат тест дали могат да убедят повече хора да се присъединят към движението.

Цената на горивата е от ключово значение за французите, тъй като две трети от служителите в страната пътуват с кола до работа, отбелязва Bloomberg и припомня, че управлението на Макрон беше разтърсено и през 2018 г. от протестите на „жълтите жилетки“, породени от повишаването на акциза върху горивата. Те прераснаха в по-широко недоволство заради икономическото неравенство и в отхвърляне на стила му на управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още