fallback

Западът отхвърли руските предупреждения за „мръсна бомба“

Според британското разузнаване Украйна успява да отблъсне по-голямата част от иранските дронове

14:17 | 24.10.22 г. 12
Автор - снимка
Създател

САЩ, Франция и Великобритания излязоха със съвместно изявление, в което отхвърлят руските твърдения, че Украйна планира да използва т.нар. мръсна бомба, съдържаща радиоактивен материал. Трите държави се противопоставиха на „прозрачно неверните твърдения", че Украйна планира да използва такава бомба на своя територия, се казва в изявлението, публикувано в неделя от Държавния департамент на САЩ, което беше издадено и от името на правителствата в Париж и Лондон.

В изявлението се отправя предупреждение към Русия да не използва подобни обвинения като „претекст за ескалация" на войната си срещу Украйна. Това ще бъде „видяно от света", се казва в доклада.

Според ведомството му руският министър на отбраната Сергей Шойгу е изразил загриженост в телефонни разговори с няколко колеги от държави членки на НАТО в неделя, че Украйна може да използва "мръсна бомба". Това е конвенционално взривно устройство, което при експлозия разпръсква радиоактивен материал в околността. За разлика от ядрените бомби при тези устройства няма ядрен взрив.

Украйна нарича обвинението абсурдно

Украинският президент Володимир Зеленски призова за "твърд" отговор на това обвинение. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба също заяви: „Руските лъжи за предполагаемия план на Украйна да използва „мръсна бомба" са колкото абсурдни, толкова и опасни“. 

„Нито имаме „мръсни бомби", нито планираме да се сдобием с такива. Второ, руснаците често обвиняват другите за нещо, което сами планират", уточнява Кулеба. Представителите на западните държави също категорично отхвърлиха руските обвинения за „мръсна бомба" още преди съвместното изявление на САЩ, Великобритания и Франция. 

Лондон: Украйна отблъсква голям брой от иранските дронове 

По данни на британското разузнаване Украйна все по-успешно се защитава от руските атаки с ирански безпилотни самолети. Според ежедневния брифинг на британското Министерство на отбраната в Twitter безпилотните самолети са бавни, шумни и се разполагат на малка височина, което ги прави доста лесни за сваляне.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 24 October 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/jVDRARAQjJ

?? #StandWithUkraine ?? pic.twitter.com/rWoxv4qHni

— Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) October 24, 2022

Според официални украински данни до 85% от атаките са прихващани. Москва ще използва все повече дронове камикадзе, за да пробие все по-ефективната украинска противовъздушна отбрана, твърди британското разузнаване. Предполага се, че руските военни използват бойните дронове като заместител на руските прецизни оръжия с голям обсег, които стават все по-оскъдни, твърдят британците.

От началото на руската война срещу Украйна в края на февруари британското Министерство на отбраната ежедневно публикува информация за хода на войната, като се позовава на разузнавателна информация. По този начин то иска едновременно да се противопостави на руския наратив и да държи съюзниците информирани. Москва обвинява Лондон в целенасочена кампания за дезинформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 24.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още