IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката Equinor затвърди исторически силното тримесечие за петролните компании

Компанията реализира печалба от над 6,7 млрд. долара и повиши дивидента, подкрепена от силната търговия с газ

10:31 | 28.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Equinor SA отчете печалба за третото тримесечие, която надмина прогнозите на анализаторите. Това накара най-големия производител на петрол и газ в Норвегия да увеличи извънредния дивидент.

Компанията публикува резултатите си след Shell Plc и TotalEnergies SE, които записаха исторически високи нива на печалба и нарастващи дивиденти. Силното представяне на енергийните компании през тримесечието се наблюдава внимателно от правителствата в Европа на фона на продължаващата криза при цените и доставките на енергоносителите. Страните обмислят да наложат по-високи данъци на тези компании, за да компенсират домакинствата и бизнеса заради по-скъпата енергия.

Коригираната нетна печалба на Equinor достига 6,72 млрд. долара спрямо 2,78 млрд. долара за третото тримесечие на 2021 г., подкрепена от увеличеното производство в обекта Hammerfest LNG.

„Ролята на Норвегия и Equinor като надежден доставчик на енергия е по-важна от всякога“, заяви главният изпълнителен директор Андерс Опедал. „Войната на Русия в Украйна промени енергийните пазари, намали наличността на енергия и повиши цените. Equinor продължава да осигурява стабилен поток и високо производство, с рекордни нива на газ от норвежкия континентален шелф“, добавя той.

Особено доходоносен за Норвегия, която контролира Equinor, е природният газ, чиято търговия рязко нарасна през тримесечието. В проектобюджет, представен от норвежките власти по-рано този месец, става ясно, че страната очаква да продаде с около 8% повече газ за 2022 г. и да запази „относително стабилно“ производството до 2030 г.

Действителната продажна цена на фирмата за Европа е с 60% по-висока през разглежданото тримесечие спрямо същия период на миналата година.

Въпреки че щедрите доставки на втечнен природен газ (LNG) и големите зимни запаси помогнаха за ценовото понижение на газовите фючърси в Европа спрямо пика през август, цените все още са три пъти по-високи спрямо 5-годишната средна стойност за това време от годината. Търгуваните в Нидерландия газови фючърси достигнаха цена от 107,38 евро за мегаватчаса в края на търговията в четвъртък (27 октомври).

Базираната в Ставангер Equinor повиши извънредния дивидент до 70 цента на акция за тримесечието от 50 цента преди това.

Свободният паричен поток възлиза на 21,7 млрд. долара за първите девет месеца на годината, което е с повече от 30% над потока, отчетен през същия период на 2021 г., въпреки че плащанията на данъци и дивиденти се увеличиха, информира Equinor. Компанията е платила около 17 млрд. долара данъци през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още