IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христев: Европейската интеграция ще продължи независимо от България и Унгария

Рано или късно, част от държавите-членки, които остават европейски демокрации, ще преформатират системата и ще оставят извън нея нарушителите, посочи анализаторът

18:19 | 31.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската интеграция ще продължи независимо от предсказанията за разпадане на Европейския съюз на Орбан и нови пророци, които виждаме и в България. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски".

"При управлението на Виктор Орбан в Унгария се наблюдава не просто отстъпление от върховенството на закона, а сериозна промяна на обществения модел към нещо различно от демократична държава. При създаването на Европейския съюз не е бил осъзнат рискът присъединена държава да се откаже от демократичното си развитие и няма предвиден юридически механизъм за изключване на държава, която е погазила устоите на ЕС, но това може да се промени с оглед случващото се в Унгария, Полша и България“, е мнението на юриста.

Според него неутралната позиция на България и Унгария, "която обслужва целите на руската агресия" в Украйна, буди недоумение в останалите страни от ЕС дали действително сме техни съюзници и споделяме техните ценности.

Христев смята, че ако не се смени управлението в Унгария, ако политическото умопомрачение в България стигне дотам, да се избере управление, което политически, социално и правно „иска да ни закара в Централна Азия и да ни привърже към съседни неоавторитарни режими като този на Владимир Путин“, рано или късно преобладаващата част от държавите членки, които остават европейски демокрации, ще преформатират системата. По думите му те ще ни оставят извън нея, дори ние да не напуснем доброволно.

Ще доведат ли протестите в Унгария до политически сътресения в източноевропейската страна? Как ще повлияе данъчната политика на Унгария на интереса на инвеститорите? Как успя да запази властта си Орбан? Близо ли е България до Шенген?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоест Унгария не е демократична, въпреки че мнозинството унгарци подкрепят своят президент Орбан, но ЕС е демократичен, въпреки че урсулата никой народ никога и за нищо не я е избирал ???? И тоя субект е преподавател по ПРАВО в СУ ???? Горките студенти !!! То заради такива никой не ще да учи право в СУ - дори преди две-три години правеха хайки за кандидат-студенти по улиците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още