IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COP27 включи климатични компенсации в дневния си ред за първи път*

Голяма част от напрежението около климатичната среща на върха е свързано с компенсациите, които богати страни да предоставят на уязвими държави с по-ниски доходи

12:19 | 06.11.22 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Делегатите на климатичната среща на върха COP27 на ООН, която се провежда в Египет, се договориха за първи път да обсъдят дали богатите страни трябва да компенсират бедните и най-уязвими на климатични промени държави заради страданието им, предава Ройтерс. 

"Това създава за първи път институционално стабилно пространство в официалния дневен ред на COP и Парижкото споразумение за обсъждане на належащия въпрос за необходимото финансиране за справяне със съществуващите празноти, отговарящо на загуби и вреди", заяви председателят на COP27 Самех Шукри по време на откриващия панел. 

Темата беше включена в дневния ред в Шарм ел-Шейх в неделя, докато световни лидери пристигаха за преговорите, които трябва да продължат до 18 ноември. 

Голяма част от напрежението около COP27 е свързано с компенсационни средства за загуба и вреди, които богати страни да предоставят на уязвими държави с по-ниски доходи, които не носят особена отговорност за въглеродните емисии, затоплящи климата.

На събитието миналата година в Глазгоу страните с високи доходи блокираха предложение за инструмент за финансиране на загуби и щети и вместо това подкрепиха нов тригодишен диалог относно финансирането.

"Разговорите за загуби и вреди, които сега присъстват в дневния ред на COP27, няма да включват задължения или обвързващи компенсации, но целят да доведат до окончателно решение не по-късно от 2024 г.", каза Шукри. 

"Включването на темата в дневния ред отразява усещането за солидарност с жертвите на климатични катастрофи", допълни той. 

„Надявам се въпросът да влезе в дневния ред“, коментира по-рано днес Матю Самуда, министър на икономическия растеж в Ямайка. „Има смекчаване на позициите на много страни, които преди една-две години нямаше да пожелаят да дадат подкрепата си“, допълни той.

Други изразиха притеснения от потенциални подаяния.

„Знаем, че европейците ни подкрепят“, каза Салеемул Хук, директор на Международния център за климатични промени и развитие. „Сега трябва да видим дали САЩ ще решат да блокират или не“, допълни той.

*Информацията е актуализирана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още