IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран започна строежа на своята втора атомна електроцентрала за 2 млрд. долара

Съоръжението в провинция Хузестан ще разполага с мощност от 300 мегавата, като се очаква то да бъде завършено в рамките на осем години

15:30 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Иран стартира изграждането на нова атомна електроцентрала в югоизточната част на страната, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Associated Press (AP).

Новата 300-мегаватова централа, известна като Karoon, ще се нуждае от осем години, за да бъде завършена и въведена в експлоатация. Стойността на проекта е около 2 млрд. долара. Съоръжението ще бъде разположено в град Дарховейн, в богатата на петрол провинция Хузестан, до западната граница на страната с Ирак.

На церемонията по откриването на строителната площадка присъства Мохамед Еслами, ръководител на иранската агенция за атомна енергия, който за първи път разкри плановете за строителство на Karoon през април.

Иран разполага с една атомна електроцентрала в южното си пристанище Бушер, която беше въведена в експлоатация през 2011 г. с помощта на Русия. Освен това страната има и няколко подземни ядрени съоръжения.

Идеята за ядрена централа в Дарховейн съществува още преди Ислямската революция от 1979 г., а планът за строеж близо до река Карун беше обявен преди 14 години.

Две седмици преди новината за строителството на Karoon Иран обяви, че е започнал да произвежда обогатен уран с 60% чистота в подземното съоръжение Fordo.

Този ход се разглежда като значително допълнение към ядрената програма на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още