IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция увеличава с над една трета военните си разходи, за да трансформира армията

Париж ще засили капацитета си да реагира на кибератаки и ще повиши бюджета на военното разузнаване

22:53 | 20.01.23 г. 1
Френският президент Еманюел Макрон отправя новогодишно обръщение към френската армия във военно-въздушната база Мон-дьо-Марсан в Югозападна Франция. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон отправя новогодишно обръщение към френската армия във военно-въздушната база Мон-дьо-Марсан в Югозападна Франция. Снимка: EPA/БГНЕС

Франция ще повиши военните разходи с над една трета в идните години, заяви в петък френският президент Еманюел Макрон при обявяването на амбиции за трансформиране на френската армия, за да се справи с големите „опасности“ на този век, предава Ройтерс.

Признавайки края на „мирния дивидент“ от ерата след Студената война, Макрон заяви, че планираният бюджет за 2024-2030 г. ще приспособи армията за възможните конфликти с висока интензивност. Това стана още по-необходимо след нашествието на Русия в Украйна преди почти 11 месеца.

Бюджетът за периода ще достигне 413 млрд. евро спрямо 295 млрд. евро през 2019-2025 г., което ще означава, че до 2030 г. бюджетът на френската армия ще се удвои спрямо равнището му при поемането на властта от Макрон през 2017 г.

„Тъй като войната се променя, Франция има и ще има армии, готови за опасностите на века“, заяви Макрон във военновъздушната база Мон-дьо-Марсан в Югозападна Франция.

„Трябва да сме с една война напред“, допълни френският президент.

Той каза още, че Франция ще инвестира усилено в дронове и военно разузнаване, области, в които конфликтите в последно време са разкрили пропуски според френски представители, и че армията трябва да се насочи към стратегия за конфликт с висока интензивност.

Макрон говори, докато министри на отбраната на страните от НАТО и други държави провеждаха среща във военно-въздушната база „Рамщайн“ в Германия на фона на предупреждения, че Русия скоро ще засили нашествието си, при което завзе части от Източна и Южна Украйна.

Франция е третият по големина износител на оръжия и единствената ядрена сила в ЕС, но страната е подложена на критики, че не изпраща повече оръжия на Киев.

От миналото лято Макрон увеличава доставките, като изпрати самоходни артилерийски гаубици Caesar и обеща бойни танкове  AMX-10 RC, но френски представители твърдят, че операции в Африка и години на хронично недостатъчни инвестиции са направили невъзможно за страната да осигури повече оръжейни доставки в непосредствен план.

Макрон не обяви нова подкрепа за Украйна, но каза, че Франция трябва да бъде готова за нова ера с натрупването на заплахи. Някои войни са стари, други са по-безпрецедентни, „между изтънченост и жестока простота“, заяви той.

Макрон каза още, че Франция ще засили капацитета си да реагира на кибератаки и ще повиши с близо 60% бюджета за военно разузнаване.

Миналата година ръководителят на френското военно разузнаване подаде оставка само месец след като Русия започна т. нар. „специална военна операция“ срещу Украйна заради неуспех да прогнозира нашествието, както съобщиха тогава официални представители.

Макрон заяви още, че Франция ще обърне особено внимание на военното си присъствие на територии в чужбина, особено в Индо-Тихоокеанския регион, където възникват нови заплахи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Малко е. Но е добро начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още