IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия планира да вложи до 17 млрд. евро в противоракетен щит

Цената може да се промени, тъй като преговорите продължават

19:29 | 01.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия води преговори с няколко производители в областта на отбраната за изглаждане на многопластов противоракетен щит, който може да струва 17 млрд. евро, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц преговаря с базирания в Бавария производител Diehl Defence да осигури до осем противоракетни системи IRIS-T с обем на договора от 2 млрд. до 3 млрд. евро, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер.

Планираният щит, който ще включва и други системи, ще цели да защити Германия и съседните ѝ страни от ракетни атаки, съобщават източниците. Цената на противоракетната система може да се промени, тъй като преговорите продължават.

Германия започна да реформира отбранителната си индустрия, след като Русия нападна Украйна преди близо една година, като повиши производството на важни оръжейни доставки. Шолц обяви миналата година фонд на стойност 100 млрд. евро за модернизиране на Бундесвера и повишаване на годишните разходи за отбрана. Фондът ще бъде използван за финансиране на сделките. Държави, даряващи оръжие на Украйна. Графика: Bloomberg LP Държави, даряващи оръжие на Украйна. Графика: Bloomberg LP

Общият пакет ще включва системи Arrow 3, произведени от Israel Aerospace Industries, за които германското министерство на отбраната е заделило до 4 млрд. евро, и американски системи Patriot, за които Берлин може да похарчи 10 млрд. евро, съобщават източниците.

Говорителка на германското министерство на отбраната е отказала коментар за подробностите по преговорите, но е потвърдила, че се водят разговори, включително с Diehl за системите IRIS-T. Целта на Германия е да издигне модерен противоракетен щит и да го интегрира в планираната европейска инициатива „Небесен щит“.

Противоракетният щит беше обявен за първи път от Шолц в реч в Прага през август, когато той заяви, че Германия ще инвестира значително в противовъздушната си отбрана в идните години, тъй като континентът има много за наваксване. Той допълни, че такава интегрирана система ще бъде по-ефективна и ще изисква по-малко разходи, отколкото ако всяка страни гради собствен комплекс от системи.

Най-малко 15 страни, много от които членове на НАТО, подписаха писмо с намерение да се присъединят към програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Значи , всяка една балистична ракета с обсег над 350км , в крайната си фаза на полета е хиперзвукова ... :))) . Дори фау-2 е била хиперзвукова в последната фаза на полета ... !! ... Системата на прихващане на ARROW 3 , би трябвало на теория да се справи с маневрираща хиперзвукова цел . Крадците на съдомиялни твърдят , че са направили такава , досега никой не ги е виждал . Вероятно и те не са виждали ... Та по-полекинка с бомбастиките за гиперзвуците ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - зелкич: кажи на лекарят си да ти смени лекарствата. Руснаците могат да му вкарат на това парвеню един Сармат отзад, без противоракетният му щит да успее дори да изпиука !!! Ти знаеш ли какво е хиперзвукова ракета, бе - хахахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Браво за Arrow 3 !! Да им се ненадяваш на германците . Верно са решили да вземат в свои ръце отбраната на континента ... Рашибозука нямат шанс с/у такъв тристепенен щит - гиперзвуци , мултики , карабъл масква , бля-бля-бля ... Вероятно ще затворят и част от въздушното пространство над Украйна ... :))) ... Поляците нема да откажат да се включат също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още