IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Положението на Украйна на фронта става по-тежко

Усилията на руската армия за пробив на отбраната в Бахмут и Лиман са се провалили, съобщи украинският заместник-министър на отбраната

10:04 | 05.02.23 г. 11
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че положението на фронтовите линии в източната част на страната става по-тежко, а Русия хвърля още и още войски в битка, предава Ройтерс.

Кремъл се стреми към значителна победа на бойното поле след месеци на спънки, като руските сили се опитват да установят контрол над град Бахмут и се борят за контрол на близък голям маршрут за доставки за украинските сили.

Руските войски се опитват също да овладеят миньорския град Вуледар, на около 120 км югозападно от Бахмут, също в източната област Донецк.

„Често трябваше да казвам, че положението на фронта е тежко и става все по-тежко, така е и сега… Нашественикът изпраща още и още от силите си за пробив на нашата отбрана“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната Хана Маляр написа в Телеграм, че руските усилия за пробив на отбраната в Бахмут и Лиман са се провалили.

Лиман, който се намира северно от Бахмут, беше освободен от украинските сили през октомври.

В петък Зеленски обеща силите му да се борят за Бахмут, „докато можем“, но положението там става все по-тежко за украинските сили.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава ежедневно за множество сражения в района, а военни блогъри в Москва говорят за редица непотвърдени руски успехи по фронтовата линия.

Боевете около Бахмут струваха скъпо на Русия от гледна точка на жертви сред войниците ѝ, призна Кремъл.

Независимата медия Медуза съобщи в края на януари, че около 40 хил. от 50-те хил. наемници на частната военна група „Вагнер“, които са участвали в боевете там, са загинали или са изчезнали.

Ройтерс не може да потвърди тези съобщения.

Украинският военен анализатор Петро Черник заяви, че големият брой руски жертви означава, че Москва не може да си позволи да спре офанзивата там, за да се възстанови, тъй като това ще отслаби бойния натиск.

„И това щеше да бъде отлично условие за наши контраофанзивни действия“, каза Черник пред 24 канал на украинската телевизия.

Украинските сили запазват контрол над село Билогоривка, съобщи губернаторът на Луганска област Сергей Хайдай в неделя и допълни, че положението е напрегнато, но под контрол.

„В Руската федерация се разпространява информация за завземане на Билогоривка и отблъскване на хората ни там“, каза Хайдай пред националната телевизия.

„Войските ни остават на позициите си, никой не е завладявал Билогоривка, никой не е влизал там, няма никакви врагове там“, допълни той.

Някои назначени от Москва ръководители и проруски военни блогъри съобщиха неотдавна за напредване на руските сили по посока на Билогоривка, последната част от Луганск, държана от украинските сили.

„Положението на фронта е напрегнато, но контролирано от украински сили“, заяви Хайдай.

„Броят на руските нападения нараства, но всички са отблъсквани от нашите сили, които остават на позициите си“, допълни той.

Зеленски отне гражданството на бивши политици

Президентът Володимир Зеленски отне гражданството на редица бивши влиятелни полицити в събота в поредица от стъпки за „изчистване“ на страната от проруско влияние, предава Ройтерс.

„Днес подписах съответните документи за предприемане на още една стъпка за защита и изчистване на страната ни от тези, които подкрепят агресора“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Той не посочи имената им, но каза, че те имали двойно украинско и руско гражданство.

Според украинските държавни медии в списъка влизат редица високопоставени политици от канцеларията на Виктор Янукович, който беше проруски президент на Украйна от 2010 г. до свалянето му от власт през 2014 г.

В списъка влизат Дмитро Табачник, бивш министър на образованието и науката, Андрей Клюев, бивш вицепремиер и ръководител на администрацията на Янукович, и Виталий Захарченко, бивш вътрешен министър, съобщи информационната агенция RBC-Ukraine.

Украйна лиши редица хора от украинското им гражданство и санкционира стотици руски и беларуски физически и юридически лица от началото на руското нашествие в Украйна през февруари миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 23
Pyramid
преди 1 година
Този юнак не разбра ли, че ще го смажат? Ще го смажат и ще го ликвидират. Ако не руснаците, то наглоскаските. Предателите ги използват но, никой не ги обича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още