IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус: Затварянето на граничен пункт от Полша е катастрофално

Полша е ключово убежище на опоненти на беларуския президент Александър Лукашенко, отношенията между Минск и Варшава са обтегнати

21:35 | 10.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Беларус осъди като „катастрофално“ решението на Полша да затвори граничен пункт между двете страни, като заяви, че това ще доведе до срив от двете страни на границата, предава Ройтерс.

Полша съобщи в четвъртък, като се позова на притеснения за сигурността, че ще затвори ключовия граничен пункт с Беларус Бобровники от 00 ч. в петък, с което тласна към ново дъно вече враждебните отношения между двете страни.

Полша е ключово убежище за опоненти на беларуския президент Александър Лукашенко, а Варшава става един от най-силните поддръжници на Киев, откакто основният съюзник на Беларус, Русия, навлезе в Украйна през февруари 2022 г.

Беларуското правителство критикува решението за границата в четвъртък, но в изявление в петък нарече хода ирационален и опасен.

„Действията на полските власти може да доведат до срив от двете страни на границата“, заяви граничният комитет на страната в комюнике, споделено в социалните мрежи.

След като затварянето влезе в сила само два от шест основни сухопътни пункта по 400-километровата граница на двете страни ще бъдат отворени, съобщиха граничните сили.

„Със затварянето на още един полски пропускателен пункт положението ще стане катастрофално“, допълниха те и посочиха дългите опашки по граничните пунктове. „Товарът върху останалите два пропускателни пункта значително ще нарасне“, отбеляза граничната служба.

Минск заяви още, че решението има преднамерена цел да задълбочи още повече положението на границата и да ограничи пътуванията на гражданите“.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша може да затвори още гранични пунктове.

„Не изключваме затварянето на още гранични пунктове с Беларус. Причината за това е, че съществува нарастващо напрежение с Беларус и то е използвано от руснаците и Кремъл“, допълни той на пресконференция в Брюксел.

Отношенията бяха обтегнати допълнително в сряда, когато беларуски съд осъди журналист от полски произход на осем години затвор в процес, който според Варшава е политически мотивиран.

Хиляди хора от полски произход живеят в Беларус, тъй като западната част на страната беше полска територия до преначертаването на границите след Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още