IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Си Дзинпин ще посети Русия, отношенията с Китай достигат "нови граници"

Руският президент очаква двустранната търговия с Китай да нарасне до 200 млрд. долара тази година

17:53 | 22.02.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че китайският президент Си Дзинпин ще посети Русия и допълни, че отношенията са достигнали „нови граници“ на фона на притесненията на САЩ, че Пекин може да предостави материална подкрепа за нашествието на Русия в Украйна, пише Ройтерс.

Доставки на китайско оръжие за Русия ще създадат опасност от потенциална ескалация на войната в Украйна в конфронтация между Русия и Китай, от една страна, и Украйна и ръководения от САЩ военен алианс НАТО, от друга.

Путин прие китайския външен министър Ван И в Кремъл и заяви, че двустранната търговия е по-добра от очакванията, като скоро може да достигне 200 млрд. долара на година спрямо 185 млрд. долара през 2022 г.

„Очакваме посещение на президента на Китайската народна република в Русия, договорихме се за това“, каза Путин пред Ван.

„Всичко напредва, развива се. Достигаме нови граници“, допълни руският президент.

Ван уведоми Путин, че отношенията между двете страни са издържали на натиска от променливото положение на международната сцена и че кризите предлагат определени възможности.

Отношенията между Китай и Русия не са насочени срещу нито една трета страна, но също така „няма да се поддадат на натиск от трети страни“, каза Ван чрез преводач, явно имайки предвид САЩ.

„Заедно подкрепяме многополюсност и демократизиране на международните отношения. Това е напълно в унисон с курса на времето и на историята, то също така е в интерес на мнозинството страни“, коментира Ван пред Путин.

По-рано днес той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров, като заяви, че очаква двете страни да постигнат нови споразумения по време на визитата му в Москва. Не се съобщават подробности за споразуменията.

При срещата на Си с Путин малко преди Русия да изпрати войски в Украйна, двамата утвърдиха „безгранично“ партньорство, което породи безпокойство на Запад.

Китай е най-големият купувач на руски петрол, един от ключовите източници на приходи за държавната хазна в Москва.

За Путин подкрепата на Китай като голяма сила на фона на най-голямата конфронтация със Запада от разгара на Студената война му позволява да представи изолацията на Русия на Запад като завой към Азия.

За Си Русия сега е по-зависима от Китай от всякога. Някога лидер в глобалната комунистическа йерархия, след разпадането на СССР през 1991 г. Русия е по-малкият партньор на набиращия сили Китай, който вече води в много технологии от 21-и век.

В събота американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди Ван, че ще има последици, ако Китай предостави материална помощ за нашествието на Русия в Украйна, като заяви след срещата им, че Вашингтон е притеснен, че Пекин обмисля доставянето на оръжия на Москва.

Пекин отрича да е предоставял военна помощ на Русия.

В отговор на въпрос за китайската помощ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че представителите на Пекин вече са говорили по темата.

„Те вече отговориха на този въпрос и всъщност категорично отрекоха. Нямам какво да добавя“, каза Песков.

След предупрежденията на Блинкен, за които той не предостави данни, Китай заяви, че САЩ не са в позиция да отправят искания.

„Независимо как се променя международното положение Китай е и остава ангажиран с Русия, за да направят усилия да запазят положителната тенденция в развитието на отношенията между две големи сили“, каза Ван пред Лавров.

Той допълни, че ще работи за „засилване и задълбочаване“ на отношенията между Москва и Пекин.

Си зае страната на Путин по време на конфликта в Украйна, като не се поддаде на натиска на Запада да изолира Москва. Търговията между Китай и Русия нарасна след нашествието в Украйна, а Русия увеличи износа на петрол за азиатските страни, включително Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още