IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще ускори и увеличи производството на оръжие и снаряди в помощ на Украйна

Страните от общността също ще се изправят пред недостиг на артилерийски снаряди, смята германският министър на отбраната

18:03 | 08.03.23 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС ще ускорят и увеличат производството на оръжие и муниции в помощ на Украйна, решиха министрите на отбраната от общността по време на своето неформално заседание в Стокхолм, пише Bloomberg.

По време на срещата те обсъдиха предложения от ЕК план в няколко стъпки за доставка на оръжие за Украйна, особено 155-милиметрови артилерийски снаряди от съществуващите резерви. От Брюксел препоръчват да бъдат направени поръчки за нови муниции към европейската оръжейна индустрия и за премахване на бюрокрацията и други проблеми пред ускоряване производството.

Министрите на отбраната одобриха този план на ЕК. Тяхното решение обаче не е окончателно - документът трябва да получи зелена светлина и от лидерите на общността. Очакванията са това да стане по време на срещата им на 23-24 март.

В Twitter комисарят по индустрията Тиери Брютон написа след срещата, че ЕС ще продължи да поддържа Украйна. В отделен туит той коментира още, че европейската индустрия трябва да премине на "военен режим" на работа.

След дискусиите Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел коментира, че следващите седмици са решаващи по отношение на доставките на оръжие, защото ситуацията на бойното поле е много трудна.

Страните от ЕС планират да похарчат 1 млрд. евро за покупката на артилерийските снаряди за Украйна.

Пред журналисти в Стокхолм украинският министър на отбраната Олексей Резников обаче отбеляза, че тези количества няма да бъдат достатъчни. "Имаме нужда от 1 млн. снаряда, което приблизително струва 4 млрд. евро", каза той.

Германският министър на отбраната Борис Писториус потвърди нуждата на Украйна от муниции, но и допълни, че през следващите месеци ЕС също ще се изправи пред недостиг. Според него страните от общността трябва да намерят общи запаси и да доставят каквото могат в "контекста на нашите отбранителни способности". Той препоръча още така да се види колко бързо европейската отбранителна индустрия може да увеличи производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Колко простичко изглежда в размислите на твоята глава. А не се ли запита колко дадоха до този момент САЩ и Европа? Колко е одобрение им бюджет за подкрепа на Украйна за 2023г? С този начин на водене на защитата на украинските военни сред цивилното население, няма да доведе до нищо добро в украинските населени места. После Зеленаки ще пише как руснаците били унищожили населените места. Мариупол, Бахмут, Солидарност, Въгледар за на 90% разрушени. Ако се крият в Крематорск Славянск, ги чака същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
4млрд ... пари за семки ... щом ще скършат рассийски вратлета са добри пари , нашите пенционере ще дарят с удоволствие поне 1млрд ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още