IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат ядрена подводница в Близкия изток на фона на напрежение с Иран

Подводницата "Флорида" е способна да носи до 154 крилати ракети "Томахоук"

17:31 | 08.04.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската армия съобщи в събота, че е изпратила ядрена подводница, въоръжена с управляеми ракети, в Близкия изток в проява на сила на фона на растящото напрежение с Иран, пише Bloomberg.

Подводницата „Флорида“, която е способна да носи до 154 крилати ракети „Томахоук“, е започнала преминаване на Суецкия канал от Средиземно море в петък, съобщи Централното командване на американските военноморски сили, което е базирано в Бахрейн, Персийския залив.

Подводницата е изпратена в помощ на Пети флот на американските въоръжени сили, който също е базиран в Бахрейн, „за да гарантира регионалната морска сигурност и стабилност“, съобщи командир Тим Хоукинс, говорител на Централното командване на американските военноморски сили.

Той отказа да посочи повече подробности за мисията или графика ѝ, нито да конкретизира дали подводницата се насочва към Персийския залив.

Американската армия изключително рядко оповестява публично движенията на ядрените си подводници. През октомври Централното командване на американските въоръжени сили (Centcom) съобщи за посещение на ръководителя му ген. Майкъл Курила на подводница, въоръжена с балистични ракети, в Арабско море. Преди това беше съобщено за подводница, въоръжена с управляеми ракети, която премина през Ормузкия проток в края на декември 2020 г.

Капацитетът на Иран

Ходът на САЩ е породен от зачестилите напоследък нападения срещу американски военни и техните съюзници в Ирак и Сирия. Американски командири предупреждават също за разширен ракетен капацитет на Иран и дейности за обогатяване на уран и за сериозната заплаха от това за интересите на САЩ и техните съюзници.

Това се случва също в контекста на ескалация на напрежението между Израел и Иран и големи геополитически промени в Близкия изток.

Разтревожена, че това може да застраши големите ѝ икономически планове, Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света и основен съюзник на Вашингтон в Персийския залив, се стреми към сътрудничество с Иран, насочва се към Китай и изгражда по-тесен съюз с Москва, особено в областта на петролната политика. В същото време САЩ и западните им съюзници увеличават усилията си да изолират и отслабят Русия, след като тя навлезе в Украйна миналата година.

Докато „Флорида“ се насочи към Близкия изток, Израел бомбардира в петък обекти в Ивицата Газа, които според него принадлежали на групировката Хамас, която е съюзник на Иран. По-малката палестинска групировка „Ислямски джихад“, която е напълно подкрепяна от Иран, пое отговорност за ракетно нападение предишния ден срещу Северен Израел от съседен Ливан, който е доминиран от подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“. Поредната вълна от насилие беше предизвикана от сблъсъци между израелската полиция и мюсюлмански поклонници в джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим.

Дни преди това иранският Корпус на революционните гвардейци се зарече да отмъсти за убийството на двама от командирите му в Сирия при израелски според него въздушни нападения. А на 23 март ирански дронове, пуснати от групировки, свързани с революционните гвардейци, нанесоха удар на американски военен обект в Хасаках, Североизточна Сирия, при който загина американски наемник, а петима военни бяха ранени. САЩ отговориха с ответни въздушни удари, съобщи Пентагонът.

Разнообразен ракетен арсенал

Курила заяви, че „Иран през 2023 г. не е Иран от 1983 г.“ и допълни, че Техеран „има значително по-голям капацитет“ да нанесе удари навсякъде в Близкия изток с „най-големия и разнообразен ракетен арсенал“ в региона.

Макар САЩ официално да приветстваха „успокояващите последици“ от сближаването на Саудитска Арабия и Иран за региона, те заявиха, че са били изненадани от решението на Рияд да включи Китай като гарант и да се отвори към сирийския президент Башар Асад, основния арабски съюзник на Иран, който е с наложени многобройни санкции от САЩ заради жестокости по време на войната в Сирия.

Притеснението на Вашингтон беше засилено и от решението на Саудитска Арабия да се присъедини като „партньор в диалога“ към Шанхайската организация за сътрудничество“, ръководен от Китай блок в областта на сигурността и отбраната, сред чиито членове са Иран и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Аятоласите не можеш ги уплашиш с подводници.Дори и да загинат, на небето ги чакат момите и рая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Виете ли, копейки? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 13
SporqZaKef
преди 1 година
До: wartКитай не застрашават сигурноста на американските граждани по абсолютно никакъв начин. Но Китай застрашават господството на долара и хегемонията на САЩ. Ако Америка не може да те заплашва със санкции, единственото което имат са оръжия. Така че гответе се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 21
wart
преди 1 година
Тая престъпна *** изпраща не срещу Иран а срещу Китай като предупреждение и заплаха. ?Продължавайки провокациите си прави всичко възможно за нов втори конфликт - управляем хаос като си въобразява ,че никой няма и не може да има право да оспорва хегемонията й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 21
Kan4o
преди 1 година
"...американски военен обект в Хасаках, Североизточна Сирия..." Какъв точно го дирят американците в Сирия? Не помня сирийското правителство да ги е канило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още