IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гняв в Европа след думи на китайски посланик, че бивши съветски републики не са суверенни страни

Според посланика на Пекин в Париж Лу Шае липсват международни споразумения, които да уреждат суверенния статут на бившите съветски републики, включително Украйна

12:17 | 23.04.23 г. 3
Китайският посланик в Париж Лу Шае. Снимка: EPA/БГНЕС
Китайският посланик в Париж Лу Шае. Снимка: EPA/БГНЕС

Франция и балтийските страни Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си, след като китайският посланик в Париж постави под съмнение суверенитета на бивши съветски републики като Украйна, предават Ройтерс и Bloomberg.

Запитан за позицията му дали Крим е част от Украйна или не китайският посланик Лу Шае каза в интервю за френска телевизия, излъчено в петък, че исторически той е бил част от Русия и че е бил подарен на Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов.

„Бившите съветски републики нямат действителен статут в международното право, защото няма международни споразумения, които да уреждат суверенния им статут“, добави Шае, цитиран от Ройтерс.

Франция реагира в неделя, като изрази „пълна солидарност“ с всички засегнати от думите на китайския посланик съюзни страни и допълни, че те са постигнали независимостта си „след десетилетия на потисничество“.

„Конкретно за Украйна, тя беше призната от международната общност, включително от Китай, в границите си от 1991 г., в които влиза и Крим“, заяви говорител на външното министерство.

Той допълни, че Китай ще трябва да изясни дали изявленията на посланика отразяват позицията на китайската държава или не.

Трите балтийски страни, които бяха част от СССР, реагираха по сходен на Франция начин и обявиха планове да повикат китайските посланици в страните им, за да обяснят изявленията на посланика в Париж.

Външният министър на Латвия Едгарс Ринкевич заяви в публикация в Twitter в събота, че координираният ход е в отговор на „неприемливите изявления“ на Лу. Естонският му колега Маргус Цахна нарече думите на китайския посланик „неверни и неточна интерпретация на историята“.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис цитира изказването на Лу в публикация в Twitter в събота, за да обясни „защо балтийските страни не вярват, че Китай може да бъде посредник за мир в Украйна“.

Това не е първият път, в който Лу предизвиква противоречие с изявленията си. Китайският посланик в Париж преди време възприе ролята на „вълк единак“, настоявайки за по-категорична, конфронтационна форма на дипломация, от която страната сякаш се опитва да се отклони. Миналата година той призова за „превъзпитаване“ на тайванците и обвини „външни сили“, че насърчават масовите протести, които избухнаха през ноември заради строгите COVID политики в Китай, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 8
wart
преди 1 година
Мисля,че тези Прибалтийски Републики да обява веднага война на Китай и да започнат военни действия без много много да мислят, това е голяма обида за тези горди страни .Никой няма право тези нацистки страни да ги обiжда или подценява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
earth1225
преди 1 година
Не знам дали китаеца се е:А/ изложил;Б/ изнаглял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 33
aldy
преди 1 година
Ами 16-та република винаги е била сунеренна прислуга. Преди на СССР, сега е колония на ФАЩ. Какво лошо има? Навремето Стамболов толкова е мразел Русия, че е поискал от Султана да приеме България отново в Турската империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още