IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch намали кредитния рейтинг на Франция заради бюджетния дефицит

Рейтинговата агенция поставя на едно ниво втората по големина икономика в еврозоната със страни като Ирландия и Чехия

09:45 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Френският президент Емаюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският президент Емаюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.

Кредитният рейтинг на Франция беше намален от Fitch Ratings, като това е поредният удар за президента на страната Еманюел Макрон, докато той се опитва да подсили публичните финанси на страната с непопулярни ремонти, съобщава Bloomberg.

Fitch намали кредитния рейтинг на Франция до AA- от AA, със стабилна перспектива, извеждайки втората по големина икономика в еврозоната до същото ниво като страни, включително Ирландия и Чехия. Прогнозираните бюджетни дефицити на Франция за тази и следващата година "са доста над" медианата за страните с рейтинг АА, изтъква Fitch.

Намаляването на рейтинга на Франция помрачава доверието в Макрон като икономически реформатор, обещал да намали дълга и да стимулира растежа, точно когато той изпитва затруднения да получи одобрение за политиката си сред французите.

Франция иска да прекъсне дългогодишната серия от покачване на държавния дълг. Източник: Bloomberg Франция иска да прекъсне дългогодишната серия от покачване на държавния дълг. Източник: Bloomberg

Скорошните усилия на Макрон да запълни пропуските в пенсионната система чрез повишаване на възрастта за пенсиониране предизвика масови протести и разби парламента, което затруднява получаването на необходимата подкрепа за бъдещи реформи. Правителството казва, че те трябва да включват още една основна реформа на пазара на труда, за да се повиши заетостта, и законопроект за зелената индустрия, който да стимулира инвестициите в климатичния преход.

„В средносрочен до дългосрочен план неотдавнашното приемане на пенсионната реформа ще бъде умерено положително, генерирайки годишни брутни спестявания от 17,7 млрд. евро до 2030 г. (0,6% от БВП)“, пише Fitch.

Решението на рейтинговата фирма също така поставя под съмнение дали правителството на Макрон ще успее там, където предшествениците му не успяха да намалят бремето на държавния дълг на Франция след години на почти безмилостни увеличения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още