fallback

Кабинетът одобри проекта за безвъзмездно предоставяне на БТР-и за Украйна

Предстои министърът на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише споразумение

14:19 | 04.08.23 г. 10

Правителството одобри проекта на споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това става ясно от решение на правителството, взето на 3 август и публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

Одобреното споразумение от кабинета е вследствие на решение на Народното събрание страната ни да предостави допълнителна военно-техническа подкрепа на Украйна.

С решението на Министерския съвет се упълномощава министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение при условия за последваща ратификация. 

Правителството дава също и съгласие за временно прилагане на споразумението от датата на подписването му до влизането му в сила.

През юли парламентът позволи дарението на 100 бронетранспортьора на Украйна. Те са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век и са купени с цел подсигуряване на "възродителния процес", но така и не са използвани. Тези БТР-и са с отпаднала необходимост за българската армия.

Бронирана транспортна техника е с отпаднала необходимост и за нуждите на МВР и ще бъде предоставена с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 04.08.23 г.
fallback
Още от Свят виж още