IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Няма да дадем ПВО, ако това ще остави оголено небето на България

Съветът и Европейският парламент се разбраха за програмата за насърчаване на производсвото на ракети и боеприпаси в ЕС

11:05 | 07.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

При посещението си в България в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски е предоставил нов списък с нужната военна помощ, в който има включени бронирана техника, системи за противовъздушна отбрана (ПВО), ракетни системи за охрана, коментира военният министър Тодор Тагарев в кулоарите на Народното събрание.

"Всичко, без летателни средства", заяви в обобщение той.

Тези искания се анализират и помощта за Украйна се подготвя в сътрудничество с военните сили на България, обясни от своя страна премиерът акад. Николай Денков също в парламента. Той беше категоричен, че по никакъв начин няма да бъде застрашена сигурността и боеспособността на българската армия.

"Това е военна тайна", допълни още Денков на въпрос дали България ще предостави ракетни системи С-300 на Украйна, но беше категоричен, че няма да бъдат предадени средства за противовъздушна отбрана, които ще оставят "оголено небето на България".

България прави оценка на резервите от муниции в складовете и ще предостави тези с изтичащ срок на годност за Украйна, за да бъдат спестени средствата за утилизацията им, поясни още Денков. Според него това ще ни спести милиони левове, а в същото време в Украйна се нуждаят от муниции.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че всички запаси на България биха стигнали за пет дни на фронта, защото в момента бойните действия са много интензивни.

България има готовност да се присъедини към механизма за осигуряване на боеприпаси на Украйна на ЕС, заявиха българските власти преди месец, а в Брюксел Съветът и Европейският парламент вече постигнаха принципно съгласие за финансирането на програмата, която предвижда насърчаване на производството на боеприпаси и ракети. От бюджета на ЕС ще бъдат отделени 500 млн. евро за този проект. Част от произведеното количество муниции ще бъдат насочени към Украйна, а друга част - за попълване на запасите в страните от ЕС, съобщават от Европейския съвет.

Очакванията са двете институции да одобрят плана и той да влезе в сила до края на този месец.

Решението за отпускането на средствата беше взето рекордно бързо, отбелязват от испанското председателство на ЕС. През март в ЕС се съгласиха да предоставят на Украйна 1 млн. боеприпаси в рамките на 2023 година. След като бяха направени оценки, се оказа, че европейската отбранителна индустрия в този момент няма капацитета за производството на подобно количество и се взе решение производството да бъде стимулирано допълнително с 500 млн. евро от бюджета на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
ще ги дадем, ама тайно (както дадохме Су-тата) зада са спокойни маллоумните копейки... за кво ни е защита при положение че само русия може да ни нападне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
andy
преди 10 месеца
"Това е военна тайна" Узурпаторът фюрер Сороспидов е голям ДЕМОкрат! Хайл Сороспидов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още