IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще участва в проекта на ЕС за 155 мм снаряди за Украйна след национално съгласуване

България предвижда обучение на бойни санитари от Украйна, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев

14:48 | 29.06.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На този етап България няма да вземе участие в инициативата на ЕС за незабавен трансфер на боеприпаси с калибър 155 милиметра, тъй като не разполага с такива, но не се изключва възможността Европейската агенция по отбрана да възложи и на български фирми производството на такива боеприпаси. България ще се включи в проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след национално съгласуване, приемане на решение от Министерския съвет и подписване на споразумение, като в момента се подготвя пакета от документи.

Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в пленарната зала, предава БТА. Той беше изслушан в Народното събрание днес относно заявеното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана от Европейската инициатива за мир, и заявената готовност от страна на България да подготвя бойни медици и бойни санитари в помощ на Украйна.

Според Тагарев участието на страната ни в подобни проекти има своите предимства. В политически план страната ни ще демонстрира коректна подкрепа към актуалната за настоящия геополитически контекст нова секторна политика на ЕС – съвместните обществени поръчки в отбраната, която в дългосрочен план цели задълбочаване на отбранителното сътрудничество. Тагарев обясни, че ще се създадат и възможности за укрепване на въоръжените сили на България чрез заявки за доставки за боеприпаси, които отбранителната ни индустрия към момента не произвежда. 

Предимството от участие в подобни проекти за съвместна дейност включват потенциално намаляване на цената за доставка поради окрупняване на поръчваните количества и реализирани икономии от мащаба и възможност за освобождаване на доставките от ДДС. „Сключването и прилагането на подход за съвместни поръчки ще елиминира евентуалната конкуренция между държавите като заявители и потребители на тези отбранителни способности и ще осигури ясен хоризонт пред европейската отбранителна индустрия за планирани инвестиции за разширяване на съществуващи и създаване на нови производствени капацитет“, обясни Тагарев. 

Той отбеляза, че участието на страната ни в проекта ще ѝ осигури и достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г., посочи министърът на отбраната и добави, че средствата биха могли да бъдат използвани за модернизация, оптимизация и създаване на нови производствени мощности от отбранителната ни индустрия. 

Тагарев отбеляза, че страната ни очаква компенсация от близо 330 хил. евро за помощта, която е предоставила на Украйна още в началото на войната с униформи, обувки и бинтове. По думите му ще я получим догодина. Той обясни, че на същия принцип ще получим и компенсация с частично финансиране за помощта с решението от декември м.г.

С решение на 48-ото Народно събрание се разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България, каза още Тагарев.

Предвидено е обучението да се провежда във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА, посочи министърът. Тагарев отбеляза, че центърът е вече изграден с подкрепата на САЩ с най-съвременните технологи, и има капацитет за обучение на бойни санитари за нуждите на Украйна. Към момента е отправено първоначално предложение до представителя на Украйна в щаба на мисията в ЕС за подпомагане на Украйн, за провеждане на обучение през септември т.г., посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
**** да м.р.а.т Думата забранена, ама действието особено желателно. Де гиди дрянова тояга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
Министерът на войната иска да гаси огън с бензин. Хитро, особено когато *** чужди граждани. Ама колко му е да започнат да *** и наши граждани, отново за чужди интереси? Какво печелим от слугинската си роля в ЕССР и отан? Цинк от цинковите ковчези. А скъп е цинкът напоследък. Струва си, нали??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: aldy а да си слуга на москва срещу твоята си държава, кво беее тъъъпак русоробски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 10 месеца
Тоя чиляк бил работил за украинското МО без да получи и 1 гривна. Да работиш за чужда държава винеги се е смятало за национално предателство. А да работиш безплатно, май има и още нещо понарушено под шапката. Или просто платата е била във валутата на Метрополията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 10 месеца
Няма време, действайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още