IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният министър: Изпращаме на Украйна стари боеприпаси, ще бъдем компенсирани финансово

Списъкът с военната помощ е поверителен, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев

11:34 | 27.06.23 г. 12
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Списъкът с военна помощ, която България изпраща на Украйна, е поверителен, но включва боеприпаси и някои системи, все „стари неща“, които са годни. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по Нова телевизия.

Той увери, че всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство и не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. Имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър. И добави, че вече няколко пъти България изпраща помощ на Украйна, първоначално фокусирана върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на Народното събрание в края на миналата година кабинетът беше задължен да изпрати и военна помощ.

„Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”, каза Тагарев по повод решението на правителството от вчера.

По думите му изчисленията на стойността на военната помощ са трудни, защото са „неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”.

Тодор Тагарев отново подчерта, че става дума за „стари неща, на които след няколко години им изтича ресурсът, а сега са необходими на украинската армия. Те са годни за използване. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви министърът.

Ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев. По думите му какво ще правим с тази финансова помощ е последващ въпрос.

Темата днес коментира и премиерът Николай Денков. По думите му вторият пакет военна помощ за Украйна е много подобен на първия по обем, изпратен от служебното правителство.

„Военната помощ, която България ще изпрати на Украйна, е засекретена, но народните представители могат да се запознаят с нея", обясни премиерът, цитиран от БТА. Николай Денков уточни, че помощта ще бъде изпращана в продължение на няколко месеца.

Министърът на отбраната коментира и включването на България в инициативата на ЕС за предоставяне на един милион 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи. Инициативата се развива в три направления. Първото е за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление е да се възстановят запасите от такива боеприпаси, а третото - да се увеличи производственият процес.   

„Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев. „Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Тагарев коментира още, че няма логически доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във война. „Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата й за територии”, коментира Тодор Тагарев.

„Политиците са наясно какво е решението на НС, а то казва – обучение на украински военни медици у нас и инструктори, които да работят или на наша територия, или на територията на други страни на ЕС, за да участват в подготовката на украински военнослужещи. Това се интерпретира целенасочено от лидери на политически партии в парламента”, каза Тагарев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: adimosпробвайте се ако искате да бъдете заличени... боклуууци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
adimos
преди 10 месеца
Нато разбира само от тояга. Ядрена тояга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Импeраторът
преди 11 месеца
До: khao ние си пращаме снаряди, small arms и под пращаме да се разбира продаваме. Добре, е че благодарение на България умират рашисти. Бъдете горди!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 11 месеца
пращай и миговете и останалото руско боклууук! нека има оръжия зада се разбият калните руски мутри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 11 месеца
Знаят гадовете! Всичко знаят! (че лъжат). Из проповедта на един руски известен проповедник за украинската върхушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 11 месеца
за момент се размечтах ... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
danchomentata
преди 11 месеца
как пишется получилось https://videon.img.ria.ru/Out/Flv/20230611/2023_11_06_vertoletsayt_cxhililq.jfo.mp4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
0pk
преди 11 месеца
Изпращайте, докат не е изгърмяло по складовете. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 16
danchomentata
преди 11 месеца
Понадеявшись на оптику западных танков, украинские войска пытались наступать по ночам. Не помогло средства разведки и целеуказания Ка-52 и Ми-28Н позволяют поражать цели в том числе в темное время суток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Achtung
преди 11 месеца
Добре е компенсирането да отиде за нашата армия, а не да потъне в едни джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още