IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът позволи дарението на 100 бронетранспортьора на Украйна

От началото на войната Украйна е купила българско оръжие за 5 млрд. лева и е сред най-големите инвеститори в българската икономика

19:31 | 21.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със 148 гласа "за", 52 "против" и нито един "въздържал се" Народното събрание прие решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна.  Решението беше  одобрено  гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС, ДПС и петима депутати от "Има такъв народ" (ИТН). Против бяха депутатите от "Възраждане" и БСП, съобщават от "Демократична България".

С това решение се одобрява дарението на 100 бронетранспортьора от складовете на Министерството на вътрешните работи (МВР). Те са произведени през 60-те и 70-те години на миналия век и са купени с цел подсигуряване на "възродителния процес", но така и не са използвани. Тези БТР-и са с отпаднала необходимост за българската армия, както и за МВР, се казва в мотивите за внасяне на решението.

От БСП коментираха по време на дискусиите, че няма яснота как ще се отрази това дарение на отбранителните способности на България, пише Dnes.bg. Георги Свиленски допълни още, че е нелепо да бъде пращана техника с отпаднала необходимост за Украйна.

От ПП-ДБ цитираха коментар на зам.-министъра на отбраната в ресорната парламентарна комисия, че българската армия има много по-модерна техника от тези бронетранспортьори , които седят по складовете.

Какво точно ще съдържа в пакета ще стане ясно след съгласуване с Киев и окончателното споразумение ще бъде ратифицирано от парламента, обясниха от ГЕРБ.

Депутатът от ПП-ДБ Иво Мирчев, който е един от вносителите на предложението, посочи, че военната помощ е в размер на 20 млн. лева, а от началото на войната Украйна е купила оръжия за 5 млрд. лева от България. До края на годината сумата вероятно ще набъбне до 7 млрд. лева, което превръща Украйна в един от най-големите инвеститори в българската икономика, осигуряваща работа за 100 хил. души - от военно промишления комплекс и свързаните с него дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още