IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тагарев: Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна

Министърът на отбраната очаква парламентът да подкрепи декларацията за членство на Украйна в НАТО

15:50 | 30.06.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той не можа да каже кога първите пратки ще бъдат на украинска територия, но посочи, че Киев ще получи най-необходимото към този момент.

Тагарев участва във форум, организиран от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", за поуките от войната в Украйна, за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия, съобщава БТА.

България ще подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната, каза още министърът на отбраната. Той уточни, че се е запознал и е солидарен със съдържанието на проекта на декларация, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

Тодор Тагарев подкрепя членството на Украйна в НАТО и е участвал в изготвянето на националната позиция по темата, стана ясно от думите му. Той очаква декларацията да получи максимално широка подкрепа. 

Според него има много широко разбиране, че трябва да има процес на задълбочена, ускорена подготовка за членството на Украйна в НАТО.

"Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на Украйна ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО“, посочи министърът. Той даде пример с Финландия, чиито въоръжени сили преди приемането ѝ в НАТО бяха напълно оперативно съвместими с тези на НАТО. Тагарев предполага, че на почти същото ниво ще бъдат и въоръжените сили на Украйна, но въпросът е кога ще приключи войната. 

Членството на Украйна в НАТО няма да се случи сега, а когато условията позволят, основното условие е да не се води война на украинска територия, заяви военният министър. По думите му другите условия са върховенство на закона, демократични механизми, граждански контрол.

На Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс се очаква да бъдат утвърдени новите планове за действие на силите на НАТО и новата командна структура и като част от нея се предвижда към момента да има дивизионен щаб от сухопътни войски на наша територия. Вече мислим за реализацията – къде и как ще бъде изграден, посочи министърът на отбраната.

Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук благодари за военната и военно-техническата помощ за Украйна. "След две седмици във Вилнюс Ви призовавам да изразите своята подкрепа за членството на Украйна в НАТО", каза още Илашчук, цитирана от БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 10 месеца
Членството на Украйна в НАТО няма да се случи сега +++++ Като прочета това "случва се" и ми става ясно, че насреща имаме случване на празна кратуна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още