IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предложи помощ на Словения и Австрия заради наводненията

Поройни дъждове нанесоха сериозни щети и взеха жертви в Централна Европа

18:38 | 06.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

България предложи помощ във връзка с тежките наводнения в Словения и Австрия, съобщават от правителствената пресслужба. Министър-председателят акад. Николай Денков е разговарял по телефона с канцлера на Австрия Карл Нехамер и с премиера на Словения Роберт Голоб по казуса, дотълват оттам.

България изразява пълна съпричастност и солидарност с двете държави и е в готовност да предостави подкрепа според нуждите на пострадалите райони, коментира още премиерът и изрази пред словенския премиер съболезнования към близките на жертвите в бедствието.

Поройни дъждове предизвикаха катастрофални наводнения и нанесоха щети в Централна Европа. Словения поиска активиране на Европейския фонд за солидарност, като изчисленията на правителството са, че щетите са за поне 500 млн. евро. Наводненията засягат около 2/3 от територията на страната. 

Придошлите води са започнали да се оттеглят в северните словенски региони, засегнати най-силно от пороите, започнали на 4 август, съобщава БТА като се позовава на информация на агенция СТА. Опасност обаче представляват свлачищата в засегнатите от наводненията планински райони.

Сърбия също предложи помощ за Любляна, а Хърватия изпрати хеликоптер и членове на военновъздушните сили в помощ на страната, допълва още българската информационна агенция.. 

В част от австрийските провинции е обявено бедствено положение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още