IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е съдбата на шпионите, след като бъдат заловени?

Бляскав живот, трудна среща с реалността или затвор - съдбата на всеки може да бъде много различна

15:43 | 18.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ана Чапман през 2011 г. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Ана Чапман през 2011 г. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Каква съдба очаква шпионина, чието прикритие е било разкрито? Според "Политико", в материал на БТА, някои шпиони са твърде важни, за да бъдат оставени от шефовете си да гният в чужд затвор, след като са заловени, и те биват освобождавани при размяна. В други случаи ловците на шпиони не са склонни да обмислят размяна, тъй като предателството е било толкова голямо, че дългогодишната затворническа присъда изглежда заслужена.

А има и ненужни хора, отбелязва изданието, които са толкова нископоставени, че техните шефове не се интересуват какво ще се случи с тях, след като бъдат разкрити, и са твърде незначителни, за да се обмисли размяна на шпиони.

След като шпионажът отново излезе на първите страници на вестниците, когато във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу трима български граждани в рамките на разследването на предполагаема руска шпионска група, "Политико" разглежда как са се справяли обвинените в миналото, след като са били разкрити.

Живот в блясък

За Ана Василиевна Кущенко (известна още като Ана Чапман), бившата руска "спяща агентка", чиято коса с огнен цвят завладя американските и британските таблоиди, животът след шпионажа бе доходоносен и попадна във вихъра на модни ревюта, телевизия и пред нея се отвориха бизнес възможности.

Чапман, която взима фамилното си име от британец, за когото е омъжена за кратко, бе посрещната с празненства при завръщането си у дома, след като бе разменена преди повече от десетилетие в най-голямата размяна на шпиони след края на Студената война.

Съединените щати освободиха десетима руснаци, сред които и Чапман, а Кремъл предаде Сергей Скрипал, руски разузнавач, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, и още трима души.

Тя и нейните колеги "спящи агенти" се срещнаха с Владимир Путин при своето пристигане в Русия и се съобщава, че са пели заедно патриотични песни. След това много от тях са получили добре платена работа като консултанти в държавни компании, но Чапман е попаднала в полезрението на Кремъл, откъдето са искали да я популяризират за Путин като "момичето на Бонд".

Първоначално тя бе назначена за съветник на главния изпълнителен директор на руска банка. Но след това тя стана модел, моден дизайнер, телевизионна водеща и предприемач.

Андрей Безруков, известен в САЩ като Доналд Хийтфийлд, който се завърна в Русия при същата размяна, се превъплъти в академик в Университета по международни отношения в Москва.

Домът им липсва

Трима от печално известната така наречена Петорка от Кембридж - Ким Филби, Гай Бърджес и Доналд Маклейн - успяват да избегнат залавянето си и да избягат в Москва. Ролята им на двойни агенти все още не дава покой на британското разузнаване, тъй като и тримата са били представители на висшата британска класа, смятани за напълно надеждни.

Те нанасят дълбоки и трайни щети на британските разузнавателни служби, като предават хиляди свръхсекретни документи, предупреждават за възможни руски дезертьори и предават имената на работещите за британците и американците отвъд Желязната завеса.

За разлика от Чапман, никой от тях не е водил бляскав живот в сивия Съветски съюз. Филби е бил разочарован от факта, че КГБ не му се е доверявал в продължение на много години и не го пускал на работа. През първите няколко години той на практика е бил държан под домашен арест. Неговият най-близък контакт с КГБ, Михаил Любимов, който е ръководел бюрата на КГБ във Великобритания и Дания по време на Студената война, разкрива по-късно, че руснаците са се страхували Филби да не избяга обратно във Великобритания, подтикнат от скука и носталгия по дома.

Последна актуализация: 15:43 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още