IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Стефанов: Сривът на рублата изпуска напрежението за руската икономика

Заради свиването на икономиката все повече олигарси ще търсят начин да се откачат от Кремъл, каза икономистът

11:45 | 22.08.23 г.

Обезценяването на рублата е по-скоро изпускане на напрежението, което се трупа в руската икономика. Естествената девалвация на руската валута от една страна има за цел да стимулира износа от Русия и да продължи да оскъпява вноса, което е естествена система за адаптация на руската икономика към новата реалност – сериозно влошаване на икономическите показатели. Това коментира Руслан Стефанов, програмен директор на Център за изследване на демокрацията, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Миналата седмица руската рубла се срина, като премина символичния праг от 100 рубли за долар. Последва стабилизиране, което дойде след като Централната банка вдигна лихвения процент с 350 базисни пункта.

„Една от причините за срива вероятно е, че енергийните приходи от нефт и газ за Русия съществено са намалели и не може да се покрива дефицитът на твърда валута“, каза събеседникът. Той посочи, че и Индия, и Китай, които вече търгуват с Русия в ограничен обем в техните национални валути, са наситили своите пазари. Появи се и информация, че Китай има доста сериозни резерви на нефт и съответно търсенето спада, уточни икономистът. 

Руслан Стефанов направи уточнението, че руската икономика е военновременна в момента, което означава много сериозни държавни разходи – до 10% от БВП на страната, за поддържане на войната в Украйна. „Това би трябвало да значи ръст за икономиката, а в случай че не го наблюдаваме, това означава, че в останала част от икономиката (невоенната) има сериозен срив“, коментира Стефанов.

По думите му повишаването на лихвите от страна на Централната банка е по-скоро символичен акт, който да покаже, че Русия действително изпитва затруднение и търси пазарни начини да разреши тези затруднения.

"Заради свиването на икономиката все повече олигарси ще търсят начин как да се откачат от Кремъл. А това ще породи едно все по-нарастващо политическо напрежение около руския президент Путин", каза гостът в предаването.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още